Svijet

EP pozvao Tursku da prizna genocid

Evropski parlament (EP) pozvao je Tursku da, povodom obilježavanja stote godišnjice od masakra nad Jermenima, prizna genocid kako bi podstakla pomirenje dva naroda.
EP pozvao Tursku da prizna genocid
Portal AnalitikaIzvor

Masakr nad Jermenima Turska je počinila u Prvom svjetskom ratu, tokom raspada Osmanskog carstva.

Evropski parlamentarci su velikom većinom glasova podržali rezoluciju kojom se podstiče Turska da iskoristi stogodišnjicu i prizna genocid nad Jermenima.

Na taj način, kako su poručili, Turska bi omogućila istinsko pomirenje između turskog i jermenskog naroda.

EP je pozvao Tursku i da otvori arhive i prihvati prošlost, ali i Jermeniju i Tursku da iskoriste postojeće primjere uspješnog pomirenja između evropskih naroda.

EP je 1987. godine velika ubistva Jermena proglasio genocidom, a katolički poglavar papa Franjo nedavno je taj događaj takođe nazvao genocidom.

Turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan, kazao je ranije da će Turska zanemariti glasanje EP o masovnom ubistvu Jermena.

Jermenska strana tvrdi da je 1,5 miliona pripadnika tog naroda ubijeno između 1915. i 1917. godine, tokom raspada Osmanskog carstva i da su dugo radili na tome da međunarodna zajednica masakr nazove genocidom.

Turska odbacuje takve optužbe i tvrdi da su Jermeni izginuli u građanskom ratu kada su se pobunili protiv Osmanskog carstva i stali na stranu ruskih trupa, da je tada poginulo između 300.000 i 500.000 Jermena i isto toliko Turaka.

Portal Analitika