Abiznis

Prepoznate brojne mogućnosti za saradnju između Crne Gore i Indonezije

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, susreo se danas sa ambasadorom Republike Indonezije, NJ.E. Harijom Ričardsom Džejmsom Kandouom, i tom prilikom poželio uspjeh u radu i izrazio zadovoljstvo zbog stupanja na dužnost prvog nerezidentnog ambasadora Republike Indonezije u Crnoj Gori, sa sjedištem u Beogradu.
Prepoznate brojne mogućnosti za saradnju između Crne Gore i Indonezije
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su konstatovali da treba unaprijediti bilateralnu saradnju između Crne Gore i Indonezije, kroz potpisivanje sporazuma, a posebnu pažnju posvetiti turizmu, s obzirom na brojne prirodne i kulturne ljepote i bogatu tradiciju dvije zemlje.

Vlada Indonezije izuzetno cijeni ekonomski napredak Crne Gore, te strateški pristup razvoja turizma, a interesovanje turista za Crnu Goru, naročito mladih iz Indonezije, iz godine u godinu sve više raste, kazao je Kandou. Ambasador je, tom prilikom, istakao i brojne ljepote Indonezije, naročito ostrva Bali, te istakao ostvarivanje moguće saradnje, kroz povezivanje turističkih agencija i operatera u cilju privlačenja većeg broja turista.

Ambasador Kandou je izrazio zadovoljstvo povodom njegovog učešća na sjutrašnjoj svečanosti povodom otvaranja Sajma turizma u Budvi, i istakao da će uložiti dodatni trud u uspostavljanju tješnje saradnje između turističkih agencija, te da će inicirati učešće crnogorskih turističkih agencija i organizacija na sajmovima u Indoneziji poput “Bali and beyond travel fair 2015” i “Trade expo Indonesia”.

Takođe, ambasador je istako značaj skorog dolaska predstavnika najpoznatijeg privatnog instituta u Indoneziji “Gunadarma” na Fakultet za biznis i turizam u Budvi, što će biti prilika za razmatranje modela saradnje između dvije institucije.

Ministar Gvozdenović je istakao da izuzetno cijeni interesovanje Indonezije za Crnu Goru, a smatra da postoji i značajan prostor za saradnju, kako u oblast turizma, tako i kada je riječ o investicijama. Ulaganje kapitala iz Indonezije dao bi značajan doprinos prepoznavanju Crne Gore, kao jedne od posljednjih neotkrivenih djelova Evrope, koja sve više postaje interesantna turistima iz Azije. U tom cilju treba dodatno raditi na podsticaju investicija i unapređenju dostupnosti, što su danas izazovi u razvoju crnogorskog turizma, istakao je Gvozdenović.

Sagovornici su inicirali i održavanje Bilateralnog konsultativnog foruma, a saglasni su da će to biti prilika da se investitori iz Indonezije upoznaju sa mogućnostima za ulaganje u Crnu Goru, što će i dodatno doprinjeti njenom prepoznavanju u toj zemlji.

Portal Analitika