Kultura

Alen Badju zatvara prvu sezonu Filozofskog teatra u zagrebačkom HNK

Filozof, dramaturg, matematičar i pisac Alen Badju, profesor na prestižnoj "Ecole Normale Superieure" u Parizu i jedan od najuticajnijih mislilaca današnjice biće 15. maja gost Hrvatskog narodnog kazališta u Zagebu, na posljednjem programu rve sezone Filozofskog teatra.
Alen Badju zatvara prvu sezonu Filozofskog teatra u zagrebačkom HNK
Portal AnalitikaIzvor

- Nakon Tome Piketija, čije se gostovanje već sada može nazvati društvenim događajem godine, idući gost Filozofskog teatra jedan je od najznačajnijih živih filozofa. Kako se radi o prvom dolasku poznatog francuskog filozofa u Hrvatsku, iz HNK pozivaju da svi zainteresovani kupe karte na vrijeme, jer je Piketi rasprodat u samo nekoliko sati - stoji u najavio ovog događaja.

Alen Badju rođen je 1937. u Maroku. Politički je aktivan od rane mladosti, prije svega u antikolonijalnoj borbi u Alžiru, a kasnije i tokom 1968. Badju u svojoj filozofiji istražuje odnos subjektiviteta i ontologije. U središte svog filozofskog sistema postavlja četiri procedure istine koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i vječne: matematiku, umjetnost, ljubav i politiku. U tom kontekstu, teatar je jedno od najvažnijih područja umjetnosti koje razotkriva kompleksnu vezu ljubavi i politike, dvije najvažnije – i jedine – teme pozorišta po Badjuu. I sam Badju napisao je nekoliko dramskih djela, među kojima "Tikve" i upravo objavljeno "Drugo Sokratovo suđenje". Badju je objavio pedesetak naslova, među kojima se ističu "Teorija subjekta", "Može li se misliti politika", "Logike svjetova", "Drugi manifest za filozofiju", "Pohvala ljubavi", "Vitgenštajnova antifilozofija", "Komunistička hipoteza", "Ponovno rođenje istorije".

Uz prvo gostovanje Alena Badjua u Hrvatskoj, HNK će objaviti njegovu "Rapsodiju za teatar" u prijevodu Zlatka Vurcberga, čime će Filozofski teatar proslaviti i zaokružiti svoju prvu uspješnu sezonu.

Podsjećamo, Badju je sredinom januara održao niz predavanja i razgovora u Beogradu i Novom sadu.

Portal Analitika