Društvo

MUP: Samo jedan helikopter u funkciji, potrebna nabavka novog srednje težine

Ministarstvo unutrašnjih poslova, obavijestilo je Vladu da je, trenutno, u funkciji samo jedan helikopter AB 412, i da je hitno potrebna nabavka novog helikoptera srednje težine.
MUP: Samo jedan helikopter u funkciji, potrebna nabavka novog srednje težine
Portal AnalitikaIzvor

“Flota Avio-helikopterske jedinice se sastoji od četiri helikoptera: AB 412 (proizveden 1998. godine), AB 212 (proizveden 1979. godine), AB 206 (proizveden 1972. godine) i Gazella SA 341, koji nije u plovidbenom stanju. Takođe, Avio-helikopterska jedinica ima četiri protivpožarna aviona, i to dva Dromadera M18B (proizvedeni 2002. godine) i dva AT 802A (proizvedeni 2009. godine). Trenutno je u funkciji od helikoptera samo AB 412. Shodno postojećem stanju potrebno je planirati nabavku jednog helikoptera srednje težine, a što će biti predmet posebne informacije koja će biti upućena prema Vladi Crne Gore. navodi se u godišnjem izvještaju o stanju zaštite i spašavanja.

U MUP-u, takođe, predlažu formiranje posebnog fonda kojim bi bile finansirane aktivnosti zaštite i spašavanja.

“Najvažnija obaveza u ovom dijelu je donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju kojim je, između ostalog, planirano obezbijeđivanje stabilnog izvora finansiranja putem osnivanja fonda sredstava za zaštitu i spašavanje. Prihodi fonda bili bi namjenska sredstva koja bi se davala naroĉito za: nabavku opreme i sredstava za zaštitu i spašavanje, osposobljavanje i usavršavanje pripadnika operativnih jedinica za zaštitu”, zaključuje se u izvještaju.

P.Z.

Portal Analitika