Svijet

Hilari Klinton počela kampanju

Američka državna sekretarka Hilari Klinton počela je kampanju za predsjedničke izbore 2016. godine posjetom malom gradu Montičelo u saveznoj državi Ajova.
Hilari Klinton počela kampanju
Portal AnalitikaIzvor

Klintonova, koja želi da postane prva žena na čelu SAD, objavila je svoju kandidaturu u nedjelju, a juče je kombijem krenula iz NJujorka, gdje živi, u Ajovu kako bi razgovarala sa svojim potencijalnim glasačima.

Ona je u Montičelu posjetila lokalni koledž i na diskusiji za okruglim stolom sa studentima i profesorima žestoko kritikovala sadašnji poreski sistem koji odgovara menadžerima.

"Nešto nije u redu kad menadžeri finansijskih fondova plaćaju porez po nižoj stopi nego medicinske sestre ili kamiondžije koje sam srela na autoputu dok sam dolazila ovamo", istakla je Klinton.

Ona je kazala da je zabrinuta zbog činjenice da rukovodioci zarađuju 300 puta više od običnog radnika i izrazila saosjećanje sa studentima koji su se požalili na visoke troškove obrazovanja.

"Ljudi se muče. Ja želim da se borim za građane, tako da oni ne moraju samo da preživljavaju, već da napreduju i da ostanu na putu tog napretka", rekla je Klintonova.

Prema navodima agencije AP, Klintonova ovaj put neće imati jakog protivnika u trci za kandidaturu ispred Demokratske stranke, za razliku od kampanje iz 2008. kad joj je glavni konkurent bio sadašnji predsjednik Barak Obama.

Ukoliko osvoji nominaciju svoje stranke, Klintonova će se u trci za mjesto predsjednika SAD suočiti sa jednim od većeg broja kandidata iz redova Republikanske stranke, kojih bi moglo da bude čak dvadesetak.

Portal Analitika