Svijet

Erdogan: Papa Franjo govori besmislice

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas papi Franju da govori "besmislice" i upozorio ga da ne ponavlja izjave o Jermenima kao žrtvama "genocida" u doba Osmanlijskog carstva.
Erdogan: Papa Franjo govori besmislice
Portal AnalitikaIzvor

Papa Franjo je u nedjelju rekao da su Jermeni bili žrtve "prvog genocida počinjenog u 20. vijeku", zbog čega je Turska svog ambasadora iz Vatikana odmah pozvala na konsultacije u Ankaru.

"Časni papa vjerovatno neće više počiniti takvu grešku", rekao je Erdogan u Ankari na konferenciji za turske izvoznike.

Poglavara katoličke crkve "upozorio" je rekavši "kada se političari i klerici miješaju u posao istoričara, iz toga neće proizaći istina, prije će to biti, kao i danas, besmislica".

Turska, nasljednica osmanlijskog carstva, odbacuje pojam genocid za ubistva i deportaciju Jermena u završnim godinama Prvog svjetskog rata, dok Jermenija navodi da su Osmanlije ubile 1,5 milion Jermena.

Papa Franjo nije jedini zbog kojeg se Turska osjeća isprovocirana jer Evropski parlament sjutra glasa o rezoluciji koja poziva na "komemoraciju o stogodišnjici genocida nad Jermenima".

U ponedjeljak je portparol generalnog sekretara UN Ban Ki Muna opisao ubistva Jermena kao "okrutni zločin", ali ne i genocid.

(index.hr)

Portal Analitika