NATO

MEDOJEVIĆ: Junkerove izjave netačne i neutemeljene

Izjave predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da je “EK impresionirana napretkom Crne Gore u procesu evropskih integracija”, da je “Crna Gora je ostvarila impresivan ekonomski napredak i stabilnost javnih finansija”, kao i ocijena da je “posvećenost Crne Gore unapređenju vladavine prava i slobode medija ohrabrujuća” su krajnje zabrinjavajuće, neobjektivne, netačne i neutemeljene u realnom stanju stvari u političkom, ekonomskom i pravnom sistemu zemlje, ocijenio je član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević.
MEDOJEVIĆ: Junkerove izjave netačne i neutemeljene
Portal AnalitikaIzvor

“Ovakve izjave i ocjene čelnika EK ohrabruju antievropske, nedemokratske i korumpirane režime u čitavom regionu da nastave sa fingiranim “papirnim” refromama, koje se završavaju usvajnjem zakona koje niko ne primjenjuje u praksi. Ove izjave pokazuju da je susjedska politika EK pokazala svoju nefikasnost i nemoć pred autokratskim korumpiranim režimima Balkana koji opstaju na vlasti grubim izbornim krađama, političkom korupcijom i zloupotrebom državnih resursa i službi bezbjednosti. Kao lider stranke koja se od osnivanja snažno zalaže za punopravno članstvo Crne Gore u EU, vjerovao sam da će proces evropskih integracija biti snažan generator promjena i dovesti do demokratizacije zemlje, snaženja civilnog društva, slobodnih i poštenih izbora i stvaranja nezavisnih instititucija pravne države koje će očistiti zemlju od korupcije i organizovanog kriminala”, naveo je Medojević u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

On  konstatuje da su sve reforme u okviru procesa evropskih integracija završene usvajanjem zakona, akcionih planova, godišnjih izvještaja, izvještaja o skriningu, a da nije došlo do primjene tih zakona u praksi i da je stanje sa aspekta političkih sloboda, fer i demokartskih izbora i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala lošije nego prije početka tog procesa.

“Ovakve nesmotrene, neutemeljene  i netačne ocjene stanja u Crnoj Gori visokih čelnika EK mogu se samo tumačiti ili kao dokaz neuspjeha susjedske politike i instrumenata te politike u slučaju Crne Gore, ili kao uspjeh plaćenih lobističkih mreža ovog režima koje su uspjele da u birokratskim strukturama EK i EP kreiraju lažnu sliku o stanju političkih prava, demokratije, ljudskih prava i sloboda, efikasnosti institucija pravne države, borbi protiv kriminala i korupcije i stabilnosti održivosti ekonomskog sistema zemlje”, naglasio je Medojević.

Kako je dodao, poslije ovakvih licemjernih izjava nikoga ne treba da čudi zašto opada broj građana Crne Gore koji podržavaju EU.

“EU ubrzano urušava svoj kredibilitet i pokazuje svoju slabost da se izbori sa korumpiranim i kriminalizovanim režimima na Balkanu. Zato se stanje u mnogim državama regiona  (Crna Gora, Srbija, BiH, Makedonija…) sa aspekta političke i ekonomske stabilnosti i borbe protiv korupcije i mafije pogoršava i eskaliraju političke krize jer se izbori kradu, a vladajuće strukture i favoriti EU se služe krajnje nedemokratskim sredsvima i zloupotrebljavajući službe i državne resurse i kontrolišući medije opstaju na vlasti. Očigledno da je i EU, a posebno njena susjedska politika i politika proširenja, odavno zrela za temeljne reforme. EU na Balkanu, jednostavno. nije ostvarila svoje ciljeve i pored ogromnog novca koji je potrošen.  Stanje je lošije, a zemlje manje evropskije nego prije 10 godina”, zaključio je Medojević. 

Portal Analitika