Kultura

Poznati dobitnici Evropske nagrade za književnost

Dvanaest dobitnika Evropske nagrade za književnost za 2015. godinu danas je objavljeno na Londonskom sajmu knjiga, saznaje Portal Analitika.
Poznati dobitnici Evropske nagrade za književnost
Portal AnalitikaIzvor

Iz regiona je nagradu dobio hrvatski pisac Luka Bekavac za "Viljevo", roman koji je 2013. godine objavila Fraktura.

Ostali laureati su Karolina Šuti iz Austrije za "Einmal muss ich über weiches Gras gelaufen sein" (Jednom moram da sam gazila meku travu), Gael Žos iz Francuske za "Le dernier gardien d’Ellis Island" (Posljednji čuvar Ostrva Elis), Edina Svoren iz Mađarske za "Nincs, és ne is legyen" (Nema nikoga, niti će biti), Donal Rajan iz Irske za "The Spinning Heart" (Prevrtljivo srce), Lorenco Amuri iz Italije za "Apnea" (San), Undin Radzevičijus iz Litvanije za "Žuvys ir drakonai" (Ribe i zmajevi), Ida Hegazi Hojer iz Norveške za "Unnskyld" (Oprosti mi), Magdalena Paris iz Poljske za "Magik" (Mađioničar), David Maćado iz Portugala za "Índice Médio de Felicidade" (Indeks prosječne sreće), Svetlana Zukova iz Slvoačke za "Obrazy zo života M" (Scene iz života M.) i Sara Stridsberg iz Švedske za "Beckomberga - ode till min familj" (Gravitacija ljubavi).

Imena najboljih autora i njihovih djela objavio je komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navračiš.

- Ovo je jedina književna nagrada namijenjena najboljim perspektivnim autorima iz svih krajeva Evrope, bez obzira na zemlju ili jezik njihovog porijekla. Ovom nagradom i našom kontinuiranom podrškom prevođenju književnih djela, pomažemo da literatura prelazi granice i omogućava čitaocima da uživaju u bogatstvu talenata koje imamo. Literatura otvara naš um, dopušta nam da se približimo i bolje razumijemo među sobom, što je danas najvažnije - kazao je Navračiš.

Svake godine nacionalni žiriji u trećini zemalja koje učestvuju - 12 po ciklusu - nominuju pobjednike. Laureati dobijaju po 5.000 eura i, što je još značajnije, dobijaju mogućnost da budu prepoznati u inostranstvu. Njihovi izdavači imaju mogućnost da se prijave za evropske fondove kako bi nagrađena djela bila prevedena na druge jezike i tako stigla do nove publike.

Najbolji evropski pisci u 2015. godini nagradu će primiti na ceremoniji koja će 23. juna biti održana u Briselu.

Dodjelu Evropske nagrade za književnost organizuje Evropska komisija u saradnji sa Udruženjem evropskih knjižara, Savjetom evropskih pisaca i Udruženjem evropskih izdavača.

Portal Analitika