Društvo

Povećati stopu upisa u predškolske ustanove

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks, održao je prezentaciju "Studije o ulaganju u rano obrazovanje" na današnjoj sjednici Savjeta za prava djeteta održanoj u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.
Povećati stopu upisa u predškolske ustanove
Portal AnalitikaIzvor

Perks je, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, naglasio da u Crnoj Gori u cjelini treba povećati stopu upisa u predškolske ustanove, budući da je svega polovina djece uzrasta od 3 do 6 godina upisana u vrtiće, a samo 40 odsto njih zaista i pohađa predškolsko obrazovanje.

Sagovornici su se složili da je neophodno da djeca pohađaju predškolsko obrazovanje zato što igrom sa vršnjacima djeca uče nove stvari i stiču nove vještine u svakom trenutku boravka u vrtiću. Kvalitetno predškolsko obrazovanje podstiče razvoj društvene i emocionalne inteligencije djece i sticanje dobrih vještina komunikacije, te jača njihov karakter.

Naučna istraživanja su pokazala da djeca koja pohađaju vrtiće postižu bolje rezultate kasnije u školi. Zato se nastoji da se u saradnji sa nadležnim organima na nacionalnom i na lokalnom nivou obezbijedi besplatno predškolsko obrazovanje u trajanju od 3 sata svakog dana za svako dijete. Na taj način će djeca čiji roditelji ne rade i koji ne mogu da izdvoje novac za vrtić takođe moći da budu obuhvaćena. Članovi Savjeta su istakli važnost ovog istraživanja i saglasni su da  svi resori treba da uzmu učešće i daju doprinos kampanji, koja ima za cilj povećanje stope upisa u predškolske ustanove.

Biće potrebno određeno vrijeme da se ovaj cilj i ostvari, ali zajedničkom saradnjom može se i to postići u planiranom roku, zaključili su sagovornici.

 

Portal Analitika