Društvo

MEDENICA: Distribuiraćemo audio zapise sa suđenja

Audio zapisi završnih riječi tužioca, branilaca optuženog, javno objavljivanje odluke i njeno obrazloženje sa suđenja koji su pred posebnom pažnjom javnosti biće distribuirani svim medijima i objavljeni na sajtu www.sudovi.me, najavila je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica.
MEDENICA: Distribuiraćemo audio zapise sa suđenja
Portal AnalitikaIzvor

- To će se distribuirati svim elektronskim i štampanim medijima i na sajtu www.sudovi.me. Tako da ćemo imati protivtežu onoga što samo branioci govore -imaćemo i riječ tužioca, pa neka javnost ocijenjuje i procijenjuje - kazala je Medenica tokom predstavljanja izvještaja o radu Vrhovnog suda za prošlu godinu.

Na pitanje ko će odlučivati koji će zapisi biti distriburiani, Medenica je kazala da će za to biti nadležni predsjednici sudova.

- U suštini, odlučavaće interesovanje medija i javnosti - objasnila je ona.

Medenica je najavila da će ovaj sistem početi da se primjenjuje »vrlo brzo«.

- Mislim da za nekih desetak dana nijedan značajan predmet, koji je trenutno u sudu, neće se završiti da ne budete imali ovu pogodnost - navela je Medenica.

Na pitanje kada će biti formirano Specijalno odjeljenje, Medenica je kazala da to odjeljenje već funkcioniše.1404grupna

- Tu nema osnivanja, ono već postoji samo što će Specijalno odjeljenje Višeg suda u Podgorici ubuduće biti nadležno za takvu vrstu predmeta - objasnila je ona.

Medenica je poručila da neće biti problem ni prostor ni kadar kada je u pitanju to odjeljenje.

- Vodimo aktivnu pregovaračku misiju sa Zavodom za slijepe, čija zgrada je naslonjena na objekat Vrhovnog suda i tehnički je najizvodljivije da im država da drugi, a mi da uzmemo taj prostor gdje bi se na poslednjem spratu napravila velika sudnica, koja bi odgovorala svim zahtjevila - navela je ona.

Medenica je, odgovarajući na pitanje, kazala da joj ne bi bio problem da zaposli nekog od sudija koji je pripadnik LGBT populacije.

 

MINA, foto: I. Božović

Portal Analitika