Politika

DPS i DF saglasni da treba sankcionisati nezakonito bogaćenje funkcionera

Poslanici vlasti i opozicije saglasni su da treba sankcionisati neosnovano bogaćenje javnih funkcionera. Iz Demokratskog fronta za Pobjedu kažu da nema uspjeha u borbi protiv visoke korupcije bez uvođenja tog krivičnog djela, dok u DPS-u nemaju ništa protiv toga, ali upozoravaju da prethodno treba čuti mišljenje struke.
DPS i DF saglasni da treba sankcionisati nezakonito bogaćenje funkcionera
Portal AnalitikaIzvor

Zajednička sjednica dva odbora za antikorupciju i politički sistem, povodom definisanja novog krivičnog djela biće održana, kako je Pobjedi rečeno, do kraja aprila.

Poziv za konsultativno saslušanje, odnosno stručnu raspravu, upućen je vrhovnom državnom tužiocu, specijalnom tužiocu, predsjedniku Vrhovnog suda i Sudskog savjeta, ministrima pravde i unutrašnjih poslova kao i predsjedniku Komisije za sprečavanje konflikta interesa. Inicijativa vezana za uvođenje novog krivičnog djela došla je od MANS-a.

Član oba odbora i za antikorupciju i za politički sistem Milorad Vuletić kaže za Pobjedu da podržava da se "kazni sve što je nezakonito", ali da prethodno treba sagledati uporedna iskustva i konsultovati struku.

"Nemam ništa protiv toga da neosnovano bogaćenje bude krivično djelo. Podržavam sve što je praksa iz okruženja i što su zakoni EU u tom dijelu. Podržaću svaki postupak koji se tiče suzbijanja nezakonitog djelovanja ili rada bio kog subjekta, pa i bogaćenja javnih funkcionera i ostalih ličnosti u sistemu za koje postoji osnovana sumnja da su to radili nezakonito", kazao je Vuletić.

On je podsjetio da je održavanje zajedničke sjednice bio njegov prijedlog, kao člana Odbora za antikorupciju.

"Dobro je da, na putu traženja najboljeg i pravno utemeljenog rješenja, zajedno sagledamo uporednu praksu u toj oblasti, zatim koje su države do sada ugradile u krivične zakonike takvo djelo i kako se to pokazalo u praksi. Najbitnije je da nam stručnjaci pomognu u tome", istakao je on.

Prema njegovim riječima, bitno je definisati za koji period bi se odnosila takva rješenja, odnosno da li bi važila retroaktivno ili od dana primjene zakona, kao i na koje funkcionere se odnosi takva odredba.

Član Odbora za politički sistem Vladislav Bojović iz DF-a kazao je za Pobjedu da borba protiv visoke korupcije ne može biti u punoj mjeri djelotvorna ako se kao posebno krivično djelo ne uvede nezakonito bogaćenje funkcionera. On je podsjetio da je Vlada prije nekoliko godina angažovala eksperta EU koji je preporučio uvođenje kriminalizacije neosnovanog bogaćenja funkcionera.

"Očekivali smo da će kroz set Vladinih antirkorupcijskih zakona to biti ugrađeno, ali nije. Podsjećam da je Vlada odbila da realizuje i preporuke Ambasade SAD-a za kriminalizovanje nezakonitog bogaćenja. Milan Knežević, Predrag Bulatović i ja predložili smo amandman na zakon o sprečavanju korupcije, sličan onome koji je preporučila Ambasada SAD-a, ali je odbijen od vladajuće većine. Nakon toga je Bulatović, koji je predsjednik Odbora za antikorupciju, predložio da se u planu rada tog tijela za 2015. godinu predvidi razmatranje ove inicijative. Ovaj prijedlog prihvaćen je i odlučeno je da se u drugom kvartalu razmatra uvođenje ovog krivičnog djela. Inicijativa MANS-a po ovom pitanju poklapa se sa planom Odbora za antikorupciju", istakao je Bojović.

Prema njegovim riječima, zajednička sjednica odbora za antikorupciju i politički sistem, biće prava prilika da, kako je kazao, maske padnu i da se javnost još jednom uvjeri ko je za stvarnu borbu protiv visoke korupcije, a ko namjerava da ovu borbu fingira i opstruira.

"Evidentno je da aktuelna vlast, koristeći većinu u parlamentu, nastoji da kreira takav zakonodavni okvir u kome će ostati prostor za odugovlačenje reformi, opstrukciju i sprečavanje rezultata u borbi protiv visoke korupcije, ali i za traženje alibija za to što rezultata nema", dodao je Bojović.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika