Svijet

"Panteri" opet u akciji: Milionski plijen odnešen u kantama za smeće

Pripadnici "Pink Pantera", maskirani u đubretare, tokom uskršnjih praznika prošlog vikenda nonšalantno su ušetali u zgradu iz koje su u kantama za smeće odneli nakit ukraden iz 72 obijena sefa, prenosi Blic.
"Panteri" opet u akciji: Milionski plijen odnešen u kantama za smeće
Portal AnalitikaIzvor

Pljačka je, zapravo trajala dva dana, a s obzirom na vrijednost plijena, ovo je jedna od najsmjelijih i najvećih pljački u novijoj britanskoj istoriji.

- Pljačkaši su tog vikenda u zgradu ušli dva puta: prvi put u četvrtak, 2. aprila u 20.19, da bi otišli sljedećeg jutra u 8.12, a vratili su se u subotu oko 22.17 i tamo boravili do 6.44 sledećeg jutra - rekao je za britanske medije detektiv Pol Džonson, koji predvodi istragu.

Skotland jard je saopštio da je policija došla do velikog broja snimaka sa bezbjednosnih kamera, koji se trenutno analiziraju. Na snimcima se vidi kako nekoliko muškaraca u fluorescentnim prslucima, lica skrivenih kacigama, ulazi i izlazi iz zgrade u juvelirskoj četvrti Haton Garden noseći kese za đubre. Nakon dvije noći posla, policija je konstatovala da su opljačkana 72 sefa od ukupno 999 sefova. Istražitelji još utvrđuju štetu, ali se procjenjuje da ona iznosi između 80 miliona dolara i čak 300 miliona dolara u ukradenim dijamanatima, raznom nakitu i gotovom novcu. Sefove opljačkanog trezora u Haton Gardenu koristi većina lokalnih zlatara. Neki od njih izrađuju nakit po ličnim porudžbinama brojnih fudbalskih asova iz londonskih timova kao što su Čelsi, Arsenal i Totenhem, pa britanski mediji spekulišu da su lopovi pljačkom "ojadili" i fudbalere.

Ipak, ma koliko pljačka bila smjela i kreativno osmišljena, ona sasvim sigurno ne bi bila i uspješna da nije bilo gotovo komične nesposobnosti britanske policije, koja nije došla na lice mjesta, iako je pri kraju drugog dana pljačke aktiviran alarm u jednom od sefova. "Lijeni" policajci sačekali su kraj praznika i tek onda otkrili pljačku.

Sumnju na "Pink Pantere" podjednako baca i dobra pripremljenost akcije i svjedočenje jednog od očevidaca, koji je "vidio nekoliko muškaraca iz istočne Evrope kako osmatraju juvelirnicu nedjelju dana prije pljačke". Isti očevidac tvrdi da su lopovi prilikom osmatranja koristili motore i bijeli kombi. Bivši šef odjeljenja za krađe u Skotland jardu, Džon O’Konor objasnio je kompleksnost pljačke za BBC:

- Mislim da su imali "krticu" u trezoru, pošto su znali plan zgrade i gdje da buše kako bi došli do dijamanata. Sa njima je u trezoru možda bio i stručnjak za procjenu koji je sugerisao koji su dijamanti, kao i drugo drago kamenje, najvrjedniji.

Novinari britanskog tabloida Miror, koji su prvi došli do snimka krađe, nadjenuli su šestorici "Pantera" nadimke radi lakše rekonstrukcije pljačke. U akciji su učestvovali: Riđi, Snažni, Montana, Džentlmen, Visoki i Stari. Prema Miroru, lopovi su nakon pljačke odmah napustili zemlju.

Banda "Pink Panter" se u Velikoj Britaniji proslavila pljačkom koju je 1993. godine izvela u Londonu, kada je iz jedne juvelirnice ukrala dijamante vrijedne 575.000 funti i zatim ih sakrila u kutijici sa kremom, poput kriminalaca iz filma "Povratak Pink Pantera" iz 1974. godine. Dio bande čine kriminalci sa pasošima Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Grupi se pripisuje odgovornost za više od 100 pljački u Evropi, ali i u Dubaiju i Japanu.

Izvor: Blic

Foto: mirror.co.uk

Portal Analitika