Politika

Vlada u sjenci - pogrešno preuzet koncept zapadnih demokratija?

To što se jedna od najmlađih političkih partija Ujedinjena reformska akcija odlučila do formira Vladu u sjenci, politički analitičari u izjavi za Atlas televiziju smatraju "malo pretenciozno", s obzirom na to da još nije ni učestvovala na izborima, ali dodaju da bi tako nešto moglo imati i neke pozitivne efekte.
Vlada u sjenci - pogrešno preuzet koncept zapadnih demokratija?
Portal AnalitikaIzvor

- Mislim da je to dobro iz prostog razloga što nam to olakšava da procjenimo da li je ta politička partija spremna i vrijedna podrške - kaže Zlatko Vujović iz CEMI-ja.

Prednost ovog koncepta koji Daliborka Uljarević iz CGO vidi kao "neki pokušaj ekspertske profilacije" za nju je višestruk

- U ovome što je predstavljeno kao vlada u sjenci prednost je u tome da neka opoziciona struktura pokazuje, u odnosu na crnogorsku i međunarodnu javnost. da pored toga što zna da identifikuje problem, zna i da ponudi određeno rješenje. I to odgovorno političko rješenje.

Sagovornici Atlas televizije kažu da koncept vlade u sjenci nije karakteristika političkih sistema kao što je naš, već se on uglavnom vezuje za dvopartijske, gdje i može da ima puni efekat.

- Ja mislim da mi, prije svega, preuzimamo neke koncepte iz zapadnih demokratija sa nedovoljnom distancom u smislu onoga što bi trebalo da bude utemeljenost u našem kontekstu. Vlada u sjenci kao koncept je nešto što je karakteristično za dvopartijske većinske izborne sisteme i on okuplja sve relevantne društvene aktere - kaže Uljarević.

Zbog razjedinjenosti opozicije Vujović smatra da je teško izvodljivo formiranje prave vlade u sjenci.

- Čak ako bi se formirala neka vlada u sjenci, sastavljena od svih opozicionih političkih partija, mislim da bi im ona nanijela više problema pred naredne parlamentarne izbore, nego što bi im dala ponuđenih rješenja, iz prostog razloga što bi oni prenijeli teret sukobljavanja unutar sebe, a ne na relaciju vlast - opozicija - poručuje Vujović

Izvor: TV Atlas

Portal Analitika