Abiznis

MUJEVIĆ: Novi zakon će svesti korupciju na minimum

Borba da se obuzda korupcija, a zatim svede na minimum, jedna je od najvažnijih komponenti u procesu javnih nabavki. Ona je osuđena na neuspjeh ako se percepcijom svih zainteresovanih ne upravlja efektivno i ništa što je uvedeno zakonom neće, samo po sebi, obezbijediti trajno poboljšanje u percepciji drugih o javnim nabavkama, jer ako se ljudima koji upravljaju javnim nabavkama ,,ne može vjerovati“, nema tog procesa na svijetu koji će promijeniti percepciju da takav proces ima nedostataka - kaže u intervjuu Pobjedi šef Radne grupe za poglavlje 5 (Javne nabavke) doc. dr Mersad Mujević.
MUJEVIĆ: Novi zakon će svesti korupciju na minimum
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On ističe da je ovo jedna od najizazovnijih oblasti u procesu pregovaranja o članstvu.

Sfera javnih nabavki je jedna od najvažnijih oblasti u ukupnom procesu evropskih integracija. Javne nabavke nijesu samo jedan od temelja na kojima počiva unutrašnje tržište EU, već i temelj sistema integriteta i odgovornosti, koji je neophodan za konsolidaciju vladavine prava i funkcionisanje demokratije, smatra Mujević.

- Ovo je jedna od najizazovnijih oblasti u procesu pregovaranja o članstvu. U tom svijetlu, rješenja predviđena novim Zakonom o javnim nabavkama, čija implementacija počinje početkom maja ove godine, obezbijediće potpunu primjenu pravila i zahtjeva EU u pogledu obezbjeđenja slobode protoka robe, ljudi i kapitala, čime je nastavljen kontinuitet u ostvarivanju načela slobode otvorenog tržišta, a što je u skladu sa članom 76. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ratio legis novog zakona jeste otklanjanje nedostataka uočenih u dosadašnjoj praksi, jasnije definisanje odgovornosti onih koji sprovode postupke javnih nabavki, efikasniji mehanizmi prevencije zloupotreba u javnim nabavkama putem jačanja kroz sistem upravljanja naručiocima, ponuđačima, kategorijama i ugovorima (radi izbjegavanja svake sumnje, riječ upravljanje ne treba tumačiti u smislu ,,velikog brata“), zato što to nije. Upravljanje u ovom kontekstu zakona je potrebna funkcija i svaki službenik za nabavke mora biti svjestan svih učesnika povezanih ili uključenih u toku nabavke, svjestan svojih potreba i stručnosti za upravljanje odnosima kako bi se povećala vrijednost datog ugovora, jačanje kontrole putem značajnog povećanja javnosti u sprovođenju javnih nabavki - inspekcijski nadzor, dat je naglasak na koordiniraniju obavezu saradnje rada nadležnih tijela, sistematičnije unapređivanje kapaciteta i rada svih aktera javnih nabavki - kazao je Mujević za Pobjedu.  

Uzimajući u obzir procente koji definišu ukupnu potrošnju na radove, robu i usluge na oko 10, odnosno 11% ukupnog BDP-a u našoj zemlji, a u EU i oko 15 %, očita je važnost javne nabavke za zemlje kao i za privredu usmjerenu ka EU. S obzirom da je tržište EU 28 najjače tržište na svijetu, realno je zaključiti da javna nabavka u EU 28 može imati značajan uticaj na globalnu finansijsku i ekonomsku stabilnost. Stoga, EU takođe ima i jedinstvenu odgovornost, kako unutar svojih granica tako i globalno, zaključio je Mujević.

Portal Analitika