Politika

KUKAN: Članstvo u NATO ulaznica za EU

Crna Gora je na pravom putu ka Evropskoj uniji, ali bi proces pridruživanja mogao da bude ugrožen ukoliko javni dug zemlje nastavi da raste - kazao je u intervjuu Pobjedi poslanik Evropskog parlamenta i bivši slovački ministar inostranih poslova Eduard Kukan.
KUKAN: Članstvo u NATO ulaznica za EU
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao i da bi eventualna pozivnica Crnoj Gori da se krajem godine pridruž i N A T O mogla da ubrza evropske integracije zemlje, ali i da će medijske slobode i neriješeni napadi na novinare biti u fokusu EU u narednom periodu.

- Na osnovu svih informacija koje imam o Crnoj Gori, ta zemlja nalazi se na pravom putu ka EU. Uvijek naglašavam da je Crna Gora lider u procesu pridruživanja na Zapadnom Balkanu, jer je najviše napredovala u tom procesu - rekao je Kukan, objašnjavajući da se taj napredak mjeri otvorenim poglavljima i dobrim odnosima crnogorskog i Evropskog parlamenta.

Taj napredak je, kako je objasnio, opisan i u Izvještaju o napretku za 2014. godinu i Rezoluciji Evropskog parlamenta.

- U tim dokumentima se navodi i da je neophodno nastaviti sa procesom reformi, posebno u pravosuđu, borbi protiv korupcije, oblasti medijskih sloboda. Navedeno je i da su u tom smislu usvojeni neki zakoni, ali da treba obezbijediti njihovu punu primjenu. Želim da kažem da Izvještaj EK i Rezolucija Evropskog parlamenta pozitivno ocjenjuju napredak Crne Gore i da smatram da vaša zemlja ima dobre šanse za napredak i u budućnosti - kazao je Kukan.

On je dodao da se u EU posebno cijeni, kada je u pitanju Crna Gora, to što je država uključila civilno društvo u proces pregovora, što nije slučaj sa nekim od zemalja regiona. Govoreći o medijskim slobodama i neriješenim napadima na novinare, Kukan je rekao da se sloboda medija uvijek pominje kao jedna od osnovnih vrijednosti Evropske unije.

- Znamo da u Crnoj Gori ima određenih problema u ovoj oblasti i da neki napadi na novinare nijesu u potpunosti istraženi i zaključeni, tako da će to pitanje u budućnosti biti u fokusu EU. Vaša Vlada bi uvijek trebalo da ima na umu da se ova pitanja reflektuju na kriterijume EU jer, ponavljam, sloboda medija jedno je od najvažnijih pitanja za EU - rekao je on.

Kukan je kazao da bi eventualni poziv Crnoj Gori da se pridruži NATO krajem godine mogao pogurati naprijed i evropske integracije zemlje.

- Slovačka se dvije godine prije članstva u EU pridružila NATO. Ovi procesi nijesu direktno povezani, ali bi se to o čemu govorite moglo desiti - naveo je on. Upitan kako u kontekstu pridruživanja EU gleda na to što je javni dug Crne Gore dostigao 59,6 odsto BDP-a, Kukan je rekao da bi proces evropskih integracija mogao biti ugrožen ako dug nastavi da raste.

Pobjeda 

Portal Analitika