Politika

Črnčec: Crna Gora spremna da bude članica NATO-a

Crna Gora je spremna da postane članica NATO saveza i velike su šanse da poziv za učlanjenje dobije do kraja godine, rekao je savjetnik za NATO u Ministarstvu odbrane Damir Črnčec.
Črnčec: Crna Gora spremna da bude članica NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da nema bojazni da će Crna Gora ulaskom u NATO izgubiti suverenitet, napominjući da će država dobiti "najjeftiniju polisu osiguranja koja jemči bezbjednost i stabilnost".

"Mislim da je pitanje suvereniteta, integriteta, neutralnosti pitanje koje možda previše zaokuplja pažnju javnosti. Crna Gora je najsigurniji partner i stabilna zemlja na Zapadnom Balkanu i biti dio NATO-a daje dodatni pečat tome, ne samo da država bude partner već i središte nekih budućih procesa stabilizacije Balkana", kazao je Črnčec za TV Pink.

Prema njegovim riječima, različite su procjene koliko će Crna Gora morati da izdvaja godišnje novca za članstvo u NATO-u.

"Na primjeru Slovenije to bi bilo oko četiri i po miliona EUR. Međutim, ta cifra se određuje na osnovu ekonomskog stanja u zemlji i broja stanovnika, tako da su procjene za Crnu Goru da bi ta brojka bila negdje iznad 500 hiljada EUR. Čini mi se da je to najjeftinija polisa osiguranja koju može da dobije jedna zemlja", kazao je Črnčec.

On tvrdi da NATO nema ambicije da gradi svoje baze u Crnoj Gori.

"To nikada nije bilo opšte pitanje na stolu. NATO pokazuje da poslije 66 godina ostaje pri svojoj politici "otvorenih vrata", kazao je Črnčec.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će biti 29. članica Alijanse, što znači da NATO, iako u zrelim godinama, ostaje mlad i vitalan u procesu širenje.

"Ako gledamo iz percepcije geopolitike, vidimo da će od Sjevernog mora do kraja Sredozemlja sve zemlje biti u NATO-u", kazao je Črnčec.

On navodi da su jasne obaveze koje je NATO zadao sebi na prošlom Samitu u Velsu, da treba jasno da saopšti kako naprijed sa politikom "otvorenih vrata".

"Mislim da je Crna Gora jedina zemlja koja je sada spremna da bude dio tog Saveza", ocijenio je Črnčec.

Portal Analitika