Svijet

Obilježena 30. godišnjica smrti Envera Hodže

U Albaniji se danas obilježava 30. godišnjica smrti bivšeg albanskog komunističkog diktatora Envera Hodže.
Obilježena 30. godišnjica smrti Envera Hodže
Portal AnalitikaIzvor

U toj zemlji, od 1985, svake godine pristalice i ljubitelji Hodže prigodnim aktivnostima obilježavaju njegovu godišnjicu smrti.

Tako su i ove godine zvaničnici Radničke partije Albanije kao i članovi porodice Hodže na grob bivšeg albanskog diktatora položili vijence.

Hodža je sahranjen na groblju “Albanskih boraca”, a nakon pada komunizma, odlukom državnih vlasti, 1991. njegov grob je prebačen u selo Šar.

Predsjednik Radničke partije Albanije Muharem Jafa prilikom posjete grobu Hodže za Agenciju Anadoliju je kazao kako su danas mnogi iz raznih dijelova Albanije posjetili grob kako bi se prisjetili "bivšeg albanskog komunističkog lidera".

Napomenuo je kako svake godine proslavljaju dan rođenja kao i dan smrti "bivšeg albanskog komunističkog lidera", dodajući da još uvijek "vjeruju u ideologiju koju je Hodža zagovarao i propagirao".

Preng Cuni, predsjednik Komunističke partije 8. Novembar, za Anadoliju je istakao kako su posjetili grob Hodže "u znak poštovanja prema nekadašnjem lideru". 

U eri vladavine Envera Hodže Albanija je postala poprište najradikalnijeg komunističkog režima, koju je on svojom politikom izolovao od odnosa s ostatkom svijeta.

rtcg.me

Portal Analitika