Društvo

BOGATA ISTORIJA: Stari Bar zaslužuje mnogo bolji tretman

Grad i luka na crnogorskom primorju, Bar, jedno je od mjesta sa najviše sunčanih dana na Balkanu. Mnogi turisti koji po prvi put dolaze u ovaj grad, i koji osim mora, žele da vide još ponešto, kreću se prema Starom Baru smještenom svega četiri kilometra od centra grada.
BOGATA ISTORIJA: Stari Bar zaslužuje mnogo bolji tretman
Portal AnalitikaIzvor

Taj gradić, koji je dio opštine Bar, nije poput ostalih primorskih gradova situiran na samoj obali, već je udaljen od mora. U Stari Bar se može ući sa dvije stane. Oni koji žele da upoznaju čaršiju tog gradića, u grad idu ulaznom kapijom. S druge strane, ko želi da najprije vidi tvrđavu, dio grada koji je opasan zidinama koje i danas postoje, u grad ulazi sa suprotne strane.

Tvrđava, spomenik kulture grada Bara

Stari Bar predstavlja dio istorijske i kulturne baštine grada Bara. Starobarska tvrđava je jedini spomenik kulture prve kategorije u barskoj opštini. Upravo ova tvrđava predstavlja najstariji dio grada. Zidine, visoke po nekoliko desetina metara, nekada su služile za odbranu od neprijatelja. Sa istočne i južne strane, grad je zaštićen nepristupačnim liticama. S druge strane, duž sjevero-zapada, grad je bio opasan bedemima. Danas, barska tvrđava je pretvorena u arheološki lokalitet, koji je otvoren za turiste, koji svakodnevno obilaze ovo mjesto.

Dugogodišnji barski fotograf i umjetnik Anto Baković, u razgovoru za Anadoliju, ističe da je Stari Bar grad sa veoma bogatom istorijom i tradicijom.

..

„Stari Bar je u srednjem vijeku bio značajan trgovinski, kulturni i religiozni centar ove regije, što je uticalo da na ambijent življenja u njemu vidimo uticaje različitih kultura sa svim što one nose kroz filozofiju, religiju, uticaje Istoka i Zapada. Stari Bar i njegova tvrđava predstavljaju jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta kome još uvjek nije posvećena dovoljna finansijska potpora, a samim tim i pažnja arheoloških istraživanja u punom smislu te riječi“, ističe Baković.

Upravo je on, još u neka davna vremena baveći se poslom fotografa, kako kaže, pravio fotografije i video snimke, koji ilustruju kako je nekada bilo u ovom gradu. Stari Bar i njegova čaršija, za Bakovića su povratak u stara vremena.

„Stari grad Bar, do koga se dolazi starom čarsijom, koja čini cjelinu sa naseljenim dijelom grada, pruža ugođaj povratka u neka minula vremena, i osjet daha tog vremena. Moram kazati, ne žmureći pred lošim stvarima, da je taj dio pretrpio jedan kulturni zločin, kada je stara turska kaldrma skinuta i zamijenjena pločicama iz Benkovca“, kaže Baković.

Ostaci crkava iz XIV vijeka

U Starom gradu je sačuvano desetak crkvenih objekata, uglavnom u ruševinama. Među njima se posebno izdvajaju ostaci katedrale Svetog Đorđa, Crkva Svetog Nikole, Crkva Svete Venerande iz XIV vijeka i Crkva Svete Katarine iz XIV vijeka.

..

Na drugoj strani grada, na ulazu u Starobarsku tvrđavu, nalazi se Škanjevića džamija. U neposrednoj blizini je i Omerbašića džamija, koja pripada tipu mahalskih džamija. Turisti u sklopu obilaska grada posjećuju ove vjerske objekte.

Na čaršiji u Starom Baru mogu se sresti turisti iz različitih zemalja. Emil iz Holandije, kako kaže, po prvi put je u Crnoj Gori. Za Bar je saznao putem interneta.

„Volim da obilazim ovakva mjesta, poput Starog Bara. Sviđa mi se klima, a i hrana je dobra“, kazao je kratko Emil.

Proglašen najboljim turističkim mjestom

Prošle godine, na jubilarnoj desetoj dodjeli godišnjih nagrada za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore „Wild Beauty Award 2014“, za najbolje turističko mjesto, lokalitet, naselje proglašen je Stari Bar.

..

Turisti koji dođu u ovaj grad, fokusiraju se na kupovinu tradicionalnih suvenira. S druge strane, ima i onih koji u nekom od nacionalnih restorana i konoba uživaju u jelu barske kuhinje.

„Danas u Starom Baru imamo poznate restorane i konobe u ambijentu kakav je nekad bio i jelovnikom iz starih vremena. Posebno je poznata Karađuzovića poslastičarnica, koja u svojoj ponudi ima od starinskog kadaifa do sultan delicije, koje su se nekada jele u Starom Baru“, ističe Anto Baković, koji napominje da Stari Bar zaslužuje mnogo bolji tretman od trenutnog, iako je, smatra, vidljiv pomak u posljednjih par godina.

..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

(foto: AA)

Anadolija, rtcg.me

Portal Analitika