Svijet

Marin le Pen izbacuje oca iz stranke

Sukobi u vrhu stranke francuskih nacionalista podsećaju na kultnu seriju „Dinastija“. Poslije više mjeseci trzavica između ćerke i oca, Marin le Pen je odlučila da pokrene disciplinski postupak protiv Žan Marija le Pena. Njih dvoje su prešli put od ljubavi do mržnje, i to pred očima birača i cjelokupne francuske javnosti.
Marin le Pen izbacuje oca iz stranke
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednica stranke, koju ona pokušava da oslobodi ekstremističkog imidža, izjavila je da njen otac „više nije u poziciji da bude najbolji pokretač Nacionalnog fronta“ nakon niza antisemitskih i rasističkih izjava, koje je ocijenila kao pogrešne i kontraproduktivne.

Počasni predsjednik Nacionalnog fronta i poslanik Evropskog parlamenta Žan Mari le Pen nazvao je ćerkine ideje o njegovom povlačenju iz politike „suludim“.

„Marin nije svijesna koliki uticaj ja i dalje imam u Nacionalnom frontu i kakvu će reakciju izazvati njene riječi. Ne bi me čudilo ni da poželi da me ubiju“, rekao je uvrijeđeni otac.

- U stranci ne smiju da postoje ličnosti koje mogu da iznose svoj lični stav koji se protivi programu Nacionalnog fronta - izjavila je Marin le Pen za francusku televiziju.

Ona se nada da će njen otac, nakon pojavljivanja pred stranačkom disciplinskom komisijom, sam donijeti odluku da istupi iz Nacionalnog fronta.

- Trebalo bi da pokaže da je mudar i da prekine svoju političku aktivnost - poručila je Marin, koja se usprotivila očevoj kandidaturi na regionalnim izborima u Francuskoj, zakazanim za decembar.

Otkako je, prije četiri godine, preuzela vođstvo nad Nacionalnim frontom, Marin le Pen se trudi da približi partiju većinskom biračkom tijelu. Zahvaljujući toj strategiji, stranka je zauzela prvo mjesto na izborima za Evropski parlament u Francuskoj prošle godine i osvojila četvrtinu glasova u prvom krugu lokalnih izbora prošlog mjeseca. Sada, ona ima šansu da uđe u drugi krug predsjedničkih izbora 2017. godine. Međutim, Žan Mari le Pen je sve to ugrozio.

Kap koja je prelila čašu bio je njegov komentar od prošle nedjelje, kada je ponovio svoje uvjerenje da su gasne komore nacista bile „samo detalj“ Drugog svjetskog rata. Takođe, rekao je da stoji iza svoje ranije izjave da nacistička okupacija Francuske „nije bila naročito nehumana“.

(blic.rs)

 
 
 
Portal Analitika