Politika

DPS članarina: Marović uplatio 1.080 eura, Đukanović 400, Lukšić ni cent

Potpredsjednik Vlade i Demokratske partije socijalista i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić u proteklih 12 mjeseci nije plaćao članarinu toj stranci, pokazuju zvanični podaci te partije dostavljeni Državnoj izbornoj komisiji (DIK).
DPS članarina: Marović uplatio 1.080 eura, Đukanović 400, Lukšić ni cent
Portal AnalitikaIzvor

Lukšić, koji je prije mjesec dana kazao da se neće kandidovati za stranačke funkcije u DPS-u, nije među 884 člana i funkcionera te stranke koji su plaćali članarinu. To se vidi, piše Dan, u izvještaju o imovini i prihodima za 2015. godinu, koji je DPS, shodno Zakonu o finansiranju političkih stranaka, dostavio Državnoj izbornoj komisiji.

U dijelu koji se odnosi na prihode od članarina nema Lukšićevog imena, niti podataka koliko je dao za rad Demokratske partije socijalista.

S druge strane, premijer i šef DPS-a Milo Đukanović za stranku je dao 400 eura, a sadašnji ministar održivog razvoja i turizma i bivši politički direktor stranke Branimir Gvozdenović 1.417 eura. Članarinu je platio i potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović, koji je stranci dao 1.081 euro. Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević uplatio je 512 eura. Ambasador u Sloveniji i nekadašnji podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša takođe je pomagao rad DPS-a, i to iznosom od 699 eura.

DPS je ranije odlučio da se odluka glavnog odbora iz 2011. godine o visini članarina i dalje poštuje. Izabrani u organima upravljanja ili preduzećima plaćali su članarinu u iznosu sedam odsto od mjesečnih primanja. Funkcioneri su dužni da plaćaju tri odsto od plate za rad stranke, a oni članovi koji su zaposleni u organima uprave plaćaju DPS-u mjesečnu članarinu jedan odsto od plate. Prihodi od priloga fizičkih lica, odnosno od donacija, znatno su manji od prihoda koji su stečeni plaćanjem članarine i iznose svega 5.199 eura.

Državnoj izbornoj komisiji (DIK) dosad je oko 25 partija dostavilo izvještaje o prihodima, imovini i rashodima za prošlu godinu. Sve stranke su, shodno zakonskim odredbama, dužne da to urade do 31. marta u godini.

Prema podacima iz izvještaja DPS-a, stranka na žiro računu ima 372.267 eura. Od toga, na glavnom računu imaju 227.004 eura, a za tekuće izborne aktivnosti 145.236 eura. Ukupni troškovi nastali po osnovu isplate zarada i ostalih naknada iznose 1.102.952 eura. Što se tiče finansiranja izborne kampanje, u DPS-u tvrde da su u proteklih 12 mjeseci potrošili ukupno 240.940 eura.

 
 
 
Portal Analitika