Društvo

Pokrenuta procedura za opštinu Petrovac

Polovina građana Petrovca sa biračkim pravom potpisali su inicijativu o osamostaljivanju tog kraja, koje je upućeno Ministarstvu unutrašnjih poslova. Iz inicijalnog odbora kažu da je ekonomska analiza pokazala da bi opština Petrovac mogla samostalno da funkcioniše, a prvi čovjek Opštine Budva Lazar Rađenović na drugoj strani ne spori legitiman zahtjev Petrovčana, ali poziva da odluke donose mudro i da se što manje vode emocijama više realnim pokazateljima.
Pokrenuta procedura za opštinu Petrovac
Portal AnalitikaIzvor

Prirodne ljepote i drevna istorija, a pogotovo, kako kažu Petrovčani, dosadašnji maćehinski odnos Budve prema njihovom kraju, glavni su razlozi zbog kojih smatraju da je vrijeme da počnu sami da brinu o sebi i svom daljem razvoju.

"Mi smatramo da je dobar dio novca iz Opštine Budva mogao da se prelije u Petrovac i tada bi bili i vuci siti i ovce na broju. Jer zašto bi se mi odvajalil od Opštine Budva, ako je nama dobro sa njom. Koje dijete je ludo da ostavi oca i mater da bude grđe nego što mu je doma", kazao je Zoran, građanin Petrovca.

"Napravićemo ovaj put, jer nijedan gost neće doći na ove rupetine", poručila je Zoranova sugrađanka Olivera.

"Ta opština ima svoje koštanje i sve ćemo mi to osjetiti koji živimo ovdje. Onda nećemo imati razloga da se žalimo na nekog drugog", istakao je Petrovčanin Rajko.

Da su zahtjevi Petrovčana za drugačijom lokalnom samoupravom opravdani, potvrdila je analiza koju su uradili i zajedno sa inicijatovom predali MUP-u.

"Odrađena je finansijska cjelokupna struktura, koja pokazuje da teritorije opštine Petrovac u budvanski budžet godišnje, bez komunalija, odnosno naknade za komunalno opremanje zemljišta, "ulije" tri do četiri miliona eura, što je više nego dovoljno za samo funkcionisanje cjelokupne teritorije", naglasio je Petar Odžić iz inicijalnog odbora za osamostaljivanje opštine.

Petrovčani kažu da, pored ekonomskih i praktičnih razloga, imaju i istorijsko pravo na samostalnu opštinu. Pozivaju se na korijene Paštrovića.

Staroj teritoriji Paštrovića pored Petrovca pripadali su i dragulji naše obale, poput Bečića, Svetog Stefana i Miločera. Ni danas petrovačku opštinu ne bi činila ništa manje atraktivne lokacije od Reževića do Buljarice. Iako su svjesni da bi osamostaljenja Petrovca ostali bez zvaničnog dijela Opštine, u Budvi ne spore da su zahtjevi legitimni.

"Ovdje je samo glavno pitanje da treba mudro, rukovodeći se manje emocijom, više ekonomskim parametrima, koji će doprinijeti boljem životu građana, donijeti odluku iza koje će mještani Petrovca morati da stanu i da definišu kakvu perspektivu vide za sebe", rekao je predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović.

Ukoliko perspektivu koju Petrovčani vide u osamostaljenju prepoznaju i nadležni, Crna Gora će dobiti 24. opštinu sa hiljadu i po stanovnika. Petrovčani obećavaju da će dati sve od sebe da to ne bude još jedna opština koja će ubrzo grcati u dugovima i kuburiti sa glomaznom i neefikasnom administracijom.

U MUP kažu da ako Vlada prihvati inicijativu Petrovčana da će uslijediti promjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji koja treba da se potvrdi u državnom Parlamentu. Prije toga, ideju mora podržati posebna komisija koja će odlučiti da li pomenuta inicijativa ispunjava sve uslove za osnivanje opština.

"MUP je nadležan za davanje mišljenja o ispunjenosti formalno pravnih pretpostavki vezanih za inicijativu za formiranje opštine Petrovac, odnosno studiju o opravdanosti osnivanja opštine Petrovac. Osnovanost pomenute inicijativa, u smislu ocjene ispunjenosti uslova za osnivanje ove opštine, cijeni najprije komisija, koja svoje mišljenje dostavlja Vladi, a potom odluku o inicijativi donosi Vlada. U krajnjem, pod pretpostavkom da Vlada prihvati inicijativu i uputi Skupštini Crne Gore Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, Skupština će usvajanjem ili neusvajanjem navedenog predloga zakona donijeti konačnu odluku o osnivanju opštine Petrovac", kazala je, za TVCG, Olivera Grbović iz MUP-a.

Izvor: rtcg.me
Foto: androidvodic.com

Portal Analitika