Košarka

Najjači savezi i klubovi uz FIBA Euroligu!

Posljednji u seriji sastanaka u Ženevi, održali su predstavnici FIBA i najmoćnijih košarkaških saveza (Španija, Grčka, Turska, Italija, Njemačka, Rusija, Francuska), a odlučeno je da će od oktobra, kako piše Blic, najvjerovatnije krenuti FIBA Euroliga, sa najboljim kontinentalnim klubovima.
Najjači savezi i klubovi uz FIBA Euroligu!
Portal AnalitikaIzvor

Ukoliko ne dođe do novih obrta u previranju na relaciji FIBA - ULEB, to znači da će Evropska košarkaška federacija pri FIBA preuzeti vođenje evropskih takmičenja od ULEB, a svoj pristanak su dali svi najjači nacionalni savezi i njihovi klubovi članovi.

Naredne sezone, u FIBA Euroligu, išao bi šampion novoformirane regionalne lige, koju će činiti 12 klubova sa prostora SFRJ. Regionalna liga bi se igrala od oktobra do maja, a potom, nacionalni šampionati. Međutim, već od 2016/17, možemo da očekujemo drugačiji raspored snaga i prohodnost u Evropu.

Poslije sastanaka održanih u četvrtak, bilo je nagovještaja da bi prohodnost u Euroligu imalo sljedećih 16 timova: Barselona, Real, Unikaha, Bajern, Armani, CSKA, Makabi, Olimpijakos, PAO, Fenerbahče, Efes, a specijalnu pozivnicu će dobiti Kuća Laboral, Alba, Himki, Žalgiris i šampion ABA lige. 

Portal Analitika