Zanimljivosti

Folksvagen gradi pogon vrijedan 500.000 eura

Njemački automobilski koncern Folksvagen će sljedeće sedmice u Bratislavi početi izgradnju pogona za proizvodnju karoserija vrijednosti pola milijarde eura.
Folksvagen gradi pogon vrijedan 500.000 eura
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekao portparol slovačke fabrike Folksvagen Vladimir Mahalik, novi pogon za izradu karoserija je dio ranije najavljenog investicionog programa koncerna u Slovačkoj vrijednosti 1,5 milijardi eura, prenio je slovački dnevnik Pravda.

Koncern u Slovačkoj obnavlja proizvodnu halu i priprema druge investicije. Pored pomenutog pogona za karoserije priprema se da postojeći pogon karoserije sruši i umjesto njega izgradi moderniji. Najmanje 300 radnih mjesta bi trebalo da se otvori zahvaljujući novoj montažnoj hali.

Bratislavska fabrika koncerna Folksvagen je krajem prošle godine zapošljavala 9.900 radnika, što je 500 više nego krajem 2013. Time je Folksvagen za petama najvećim privatnim poslodavcima u Slovačkoj Ju-es stilu (U.S.Steel) u Košicama, sa 12.000 radnika i slovačkom Tesku (Tesco) sa oko 10.000 zaposlenih.

Folksvagen je u Slovačkoj zaposlio nove radnika uprkos tome što je prošle godine u toj zemlji proizveo samo 390.000 automobila, u odnosu na 426.000 pretprošle godine i to zbog uvođenja novih modela. Koncern je pogodila i smanjena tražnja iz Rusije.

Koncern u Bratislavi prozvodi sportsko-komercijalna vozila (SUV) "folksvagen tuareg", "audi Q7", djelove za vozila "porše kajen", a takođe i male gradske automobile "škoda sitigou", "seat mii" i "folksvagen ap!".

Naredne godine Folksvagen će u Slovačkoj proizvoditi karoserije za SUV "bentli bentajga ".

Portal Analitika