Svijet

Ukrajina zabranila komunističke simbole

Ukrajina je usvojila Zakon o zabrani upotrebe komunističkih imena, simbola pa čak i pjesama u nastojanjima da raskrsti sa sovjetskom prošlošću, prenijele su svjetske agencije. Zakon naročito zabranjuje sovjetsku zastavu i himnu. Kazne za kršenje zakona idu do deset godina zatvora.
Ukrajina zabranila komunističke simbole
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Zakon za koji je glasalo 254 od 450 poslanika parlamenta, zabranjuje sve simbole i propagande koji predstavljaju totalitarni komunistički, kao i nacistički režim - od imena ulica i zastava do spomenika i plakata.

To bi za ovu bivšu sovjetsku republiku moglo da znači velike prepravke javnih zgrada i trgova širom zemlje, preimenovanje Lenjihovih ulica i uklanjanje preostalih statua tog sovjetskog lidera, navodi AFP.

Čak i monumentalna statua Majka otadžbina u Kijevu, visoka 102 metra i teška 450 tona koja predstavlja ženu koja u jednoj ruci drži mač, a u drugoj štit sa sovjetskim grbom, moraće da bude prepravljena.

Zakon takođe zabranjuje "svako javno poricanje kriminalnog karaktera" komunističkog i nacističkog režima, kao i "proizvodnju, širenje i javnu upotrebu" njihovih simbola, osim u obrazovne ili naučne svrhe - ili ako se nalaze na grobljima.

Spisak zabranjenih predmeta naročito se odnosi na sovjetsku zastavu i himnu, kao i spomenike i istorijske plakate u čast komunističkih lidera.

Za kršenje zakona predviđena je kazna od pet do deset godina zatvora. Zakon se odnosi na nacističke simbole korišćene od 1939. do 1945. godine, kao i na komunističke koji su bili u upotrebi od 1917. do 1991. godine.

Ukrajina je bila u sastavu Sovjetskog Saveza do 1991. godine, a postala je nezavisna država poslije pada Sovjetskog saveza.

rtcg.me

Portal Analitika