Politika

Usvojena deklaracija POSP-a: Omogućiti medijima da rade pod istim uslovima

Država je obavezna da omogući medijima da rade pod istim uslovima i da se ne ostvari predominacija stranih medija u Crnoj Gori, koji ne poštuju njene zakone, poručio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, prenosi Mina.
Usvojena deklaracija POSP-a: Omogućiti medijima da rade pod istim uslovima
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je danas u Budvi, nakon sastanka Parlamentarnog odbora za pridruživanje i stabilizaciju POSP Crne Gore i Evropske unije, naveo je da se i pored svih razlika koje postoje među crnogorskim političarima, oni mogu složiti oko stavova u pitanju evropskih integracija.

Na sjednici POSP-a usvojena je Deklaracija koju su podržali svi predstavnici Evropskog parlamenta EP i crnogorskog, osim poslanika Demokratskog fronta DF, Koče Pavlovića koji je bio uzdržan.

Zaključci koji su usvojeni na sjednici POSP-a treba da budu, kako je rekao Krivokapić, implementirani u parlamentu.

"Zaključci nijesu samo poruka, oni su operativni i po njima postupa crnogorski, a to prati Evropski parlament“, rekao je Krivokapić.

Slučaj Informera opet je, kako je rekao Krivokapić uključen u preporuke POPS-a. Na na prijedlog kopredsjedavajućeg Dods donesen je zaključak kojim je Informer osuđen zbog napada na progresivno orijentisane političare.

"Zbog te štampane stvari koja se zove Informer, mi smo i prošli put napustili princip da ne idemo u konkretne slučajeve jer je taj slučaj bio toliko drastičan. Zbog drastičnosti slučaja i ovog puta se nalazi u našim preporukama, s tim da su, na prijedlog Anelize Dods, pored napada na nevladin sektor uključeni i progresivno orjentisani političari, kao mete te štampane stvari“, rekao je Krivokapić.

To je, kako je objasnio, novi model u političkom životu sa jasnom svrhom, a to je "diskreditacija protivnika“.

"Samo treba konstatovati kome su oni protivnici, onda se može naći i odgovor na pitanje gdje je izvorište takvih glasila. Ako konstatujete ko su njihovi protivnici, znaćete i ko je na njihovoj strani“, ocijenio je Krivokapić.

On je kazao to pojava na koju se mora reagovati, dodajući da su na drugoj strani kritički mediji koji svuda postoje, pa i u Crnoj Gori.

"Kad bih mogao da biram da imam vladu a da nemam slobodnu štampu, ili da nemam vladu a da imam slobodnu štampu, ja bih izabrao da imam slobodnu štampu“, poručio je Krivokapić citirajući jednog od tvoraca SAD, Tomasa Džefersona.

Ta poruka je, kako je naveo, stara, ali živa i na prostoru Balkana i u Crnoj Gori.

"Svakako su kritički, slobodni imediji osnov demokratije“, rekao je Krivokapić.

Na insistiranje Dods u zaključke POSP-a je uvršteno da se izražava ozbiljna zabrinutost zbog objavljenih članaka u Informeru koji, kako se su naveli, propagira nacionalnu i vjersku mržnju, snažno osuđuje aktuelne napade ovog lista na aktiviste civilnog društva i progresivno orjentisane političare i poziva nadležne organe da zaštite aktiviste civilnog društva od takvih napada i stvore ambijent u kome oni mogu raditi bez straha od odmazde.

 “Ponovo se poziva Vrhovni državni tužilac da ispita sve okolnosti vezane za slučaj negatvne kampanje lista Informer prema aktiviskinji nevladinog sektora. Poziva se Komisija da posveti posebna pažnja slobodi medija i pruži dalju podršku Crnoj Gori u ostvarivanju napretka na ovom polju. Prepoznati potrebu poštovanja samoregulatornih etičkih medijskih standarda u cilju jačanja profesionalnosti i odgovornosti prema javnosti”, piše u danas usvojenim zaključcima POSP-a.

Krivokapić je naveo da se POSP osvrnuo i na crnogorski Javni servis pozivajući ga da poštuje standarde.

"Ne bježimo i smatramo medije jednom od ključnih tačaka razvoja demokratskog društva. Država ima obavezu da obezbijedi uslove medijima, obavezu da omogući da mediji pod istim uslovima mogu da posluju, kao i da ne ostvari predominaciju stranih medija u Crnoj Gori, koji pritom ne poštuju zakone Crne Gore“, rekao je Krivokapić.

"Zadovoljna sam što mogu konstatovati da smo usaglasili Deklaraciju na relaciji između poslanika crnogorskog i parlamenta EU“, poručila je kopredsjedavajuća sastankom POPS-a, Anelize Dods.

Ona je kazala da će njeno zaduženje u narednom periodu biti da prati način na koji se realuzuju preporuke.

Dods je navela da je tokom sastanka POPS-a bilo raznih, a nekad i kontroverznih diskusija. Tako nešto, kako je objasnila, odražava važnost ovog procesa i ozbiljnost sa kojom EP doživljava taj proces.

"Veoma je važno imati kontruktivni pristup, pohvaliti situacije u kojima ima napretka, ali i kritikovati one u kojima nema“, rekla je Dods.

Na pitanje novinara šta očekuje da se u državi uradi povodom slučaja funkcionera Demokratske partije socijalista DPS Svetozara Marovića koji nije prijavio imovinu, a sa obzirom na to da Evropska komisija predlaže Crnoj Gori da kriminalizuje nezakonito bogaćenje, Dods je kazala da je bilo riječi o slučajevima korupcije i potrebe da se istraže slučajevi uključenosti javnih funkcionera.

Ona je podsjetila da su dobili informacije da država planira osnivanje nove Agencije zadužene za borbu protiv korupcije i pranja novca.

"Ne želim da ulazim u konkretne slučajeve, samo želim da podsjetim da je pitanje transparentnosti javnih fondova u fokusu rada EP“, objasnila je Dods.

Ona je, govoreći o poglavljima 23 i 24, navela da EP najviše interesuje da se nastavi provjeravanje u kojim obalastima implementacija ide dobro, a u kojima je nema dovoljno.

Portal Analitika