Region

Crnogorski klub želi službeno uvođenje crnogorskog u Vrbasu

Sedam članova Nacionalnog savjeta Crnogaraca u Srbiji, organizovanih u Crnogorski klub, danas su predali predsjedniku Opštine Vrbas Bratislavu Kažiću i predsjednici Skupštine opštine Marjani Maraš zahtjev za pokretanje postupka uvođenja u službenu upotrebu crnogorskog jezika i pisma na teritoriji opštine Vrbas, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
Crnogorski klub želi službeno uvođenje crnogorskog u Vrbasu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U zahtjevu se navodi da je članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma utvrđena obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika, na njenoj teritoriji, dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva.

Kako navode iz Crnogorskog kluba u opštini Vrbas živi 7.353 Crnogoraca, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

„Članovi Nacionalnog savjeta u zahtjevu podsjećaju na preporuku pokrajinskog ombudsmana Opštini Vrbas od 19.9.2013. godine u kojoj se navodi: “Pоtrеbnо је dа Оpštinskо vijеćе оpštinе Vrbаs, kао оvlаšćеni prеdlаgаč, uputi Skupštini оpštinе Vrbаs nа rаzmаtrаnjе i dоnоšеnjе Prijеdlоg оdlukе о izmjеnаmа i dоpunаmа Stаtutа оpštinе Vrbаs, kојim ćе sе Stаtut оpštinе Vrbаs usklаditi sа stаvоm 2. člаnа 11. Zаkоnа о službеnој upоtrеbi јеzikа i pisаmа. Izmjеnаmа i dоpunаmа Stаtutа оpštinе Vrbаs ćе sе uvеsti nа tеritоriјi оpštinе Vrbаs u rаvnоprаvnu službеnu upоtrеbu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа, i crnоgоrski јеzik i pismо“, stoji u saopštenju.

Crnogorski klub je izrazio nezadovoljstvo radom Nacionalnog savjeta, čija većina, kako navode, ni nakon šest mjeseci od formiranja savjeta nije pokrenula ni jednu inicijativu u cilju zaštite nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Srbiji.

„Postavlja se pitanje svrhe postojanja takvog savjeta,  getoiziranog u nekoliko vrbaških ulica na uštrb cijele crnogorske zajednice u Srbiji. Samo u dvije opštine u Republici Srbiji, Mali Iđoš i Vrbas, su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi da crnogorski jezik bude uveden kao jedan od jezika u službenoj upotrebi. U opštini Mali Iđoš on je uveden 2010. godine, na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije“, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Crnogorski klub čine članovi Nacionalnog savjeta koje je većinska vrbaška interesna grupa, kreirana izbornim inžinjeringom državnih političkih stranaka, u potpunosti izopštila iz rada Nacionalnog savjeta.

Portal Analitika