Finansije

MMF i SB ocjenjuju kvalitet supervizije bankarskog tržišta

Ministar finansija Radoje Žugić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koju su predvodili Peter Lohmus i Alexander Pankov. Povod sastanka bila je priprema za izradu Programa procjene finansijskog sektora (FASP) za Crnu Goru, koja se odnosila na definisanje potencijalnog obima glavne FASP misije, koja je planirana za septembar tekuće godine.
MMF i SB ocjenjuju kvalitet supervizije bankarskog tržišta
Portal AnalitikaIzvor

“U okviru navedenog programa, eksperti pomenutih finansijskih institucija procjenjuju stabilnost finansijskog sektora i njegov mogući doprinos rastu i razvoju, kroz ocjenu kvaliteta regulacije i supervizije bankarskog tržišta, tržišta osiguranja i finansijskog tržišta u odnosu na prihvaćene međunarodne standarde. Takođe, analitički okvir FSAP-a uključuje identifikaciju prednosti i eventualnih nedostataka, kao i izvora rizika, ali i razvojnih potreba. U tom kontekstu, ministar Žugić je apostrofirao potrebu snaženja podsticaja u sferi bankarskog sistema, prvenstveno kroz povećanje aktivnosti banaka i efikasnije poslovanje, imajući u vidu da je stabilnost realnog sektora jedna od ključnih obaveza Vlade Crne Gore, ali i dominantna podloga za dinamiziranje rasta i jačanje konkurentnosti. Stoga, objektivan i sveobuhvatan pregled stanja od strane pomenutih instuticija će pomoći u preciznijoj identifikaciji oblasti u kojima postoji neadekvatan nivo usklađenosti”, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Eksperti dviju institucija su istakli da je intenzivna komunikacija sa relevantnim crnogorskim institucijama bila od velike koristi u prikupljanju neophodnih informacija i koncipiranju okvira djelovanja u pogledu izrade detaljne procjene stabilnosti, dubine i efikasnosti finansijskog sistema.

“U krajnjem, definisani Izvještaj sadržaće konkretne i vrlo praktične preporuke u cilju rješavanja prepoznatih ranjivosti.  Ocjena stabilnosti obavezna je za 29 zemalja sa sistemski značajnim finansijskim sektorima koje su članice MMF- a i Svjetske banke”, zaključuje se u saopštenju.

 
 
 
Portal Analitika