Politika

Pravedna i Auditorium podnijeli tri nove ustavne inicijative

Pravedna Crna Gora i crnogorski pravni portal Auditorium nastavljaju sa realizacijom projekta koji za cilj ima analizu i rješavanje spornih pitanja iz oblasti ustavno-pravnog sistema Crne Gore. U cilju otklanjanja neustavnih rješenja, oni su podnijeli tri nove ustavne inicijative.
Pravedna i Auditorium podnijeli tri nove ustavne inicijative
Portal AnalitikaIzvor

"Inflacija propisa posljednjih godina dovela je do toga da je crnogorski pravni sistem u značajnoj mjeri opterećen neustavnim, nejasnim i suprostavljenim normama. Državni organi su, zahvaljujući  improvizaciji, brzopletosti i neznanju, uspjeli da proces pridruživanja EU u znatnoj mjeri pretvore u zakonodavnu konfuziju i pravnu nesigurnost", navodi se u saopštenju.

Prva incijativa koju su podnijeli je za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Između ostalog oni navode da je razlog podnošenja incijative to što je ovakvo zakonsko rješenje neustavno i direktno suprotno odredbama iz članova 1,  62  i 67. Ustava Crne Gore.

"Naime, po pomenutim odredbama Ustava Crne Gore, propisano je da je Crna Gora „država socijalne pravde” (čl. 1), da „svako ima pravo na rad” (čl. 62)  i da je „socijalno osiguranje zaposlenih obavezno", poručuju Pravedna i Auditorium.

Druga inicijativa koju podnose odnosi se na pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti člana 139. stav 1. tačka 1. Zakona o radu.

Kako navode, u zakonu piše da radni odnos prestaje po sili zakona-kad zaposleni navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, ako se poslodavac i zaposleni drukčije ne sporazumiju – danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom”.

"Smatramo da je ovakvo zakonsko rješenje neustavno i direktno suprotno odredbama iz članova 1,  62 i 67 Ustava Crne Gore", navode se u  saopštenju Pravedne i Auditorijuma.

Treća inicijativa odnosi se na pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti čl. 14 i 22. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

U obrazloženju inicijative se navodi da je neustavno da, u jednoj socijalnoj državi, oni koji zarađuju više plaćaju procentualno manje.

"Nije ustavno a nije ni ekonomski i moralno prihvatljivo da zaposleni koji primaju više plate budu privilegovani putem instituta povraćaja „više plaćenog doprinosa”. Zato predlažemo da Ustavni sud donese odluku kojom će utvrditi da osporene zakonske norme nijesu u skladu sa Ustavom Crne Gore", poručuju iz Pravedne i Auditorijuma.

Portal Analitika