Politika

BACKOVIĆ: Nevjerovatna bi bila drugačija odluka Crne Gore za Moskvu

Za bivšeg ambasadora Crne Gore u Rusiji Slobodana Backovića sasvim je očekivana odluka da predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ne prisustvuje vojnoj paradi u Moskvi 9. maja, kako je odlučeno na jučerašnjoj sjednici Koordinacionog odbora za obilježavanje 70-godišnjice pobjede nad fašizmom, prenosi Radio Antena M.
BACKOVIĆ: Nevjerovatna bi bila drugačija odluka Crne Gore za Moskvu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„S obzirom na jasnu i čvrstu evropsko-američko i rusku polarizaciju po pitanju prisustva paradi pobjede, a u pozadini ukrajinske krize, malo vjerovatna ili skoro nevjerovatna je bila drugačija odluka Crne Gore, posebno u kontekstu spoljopolitičkih prioriteta Crne Gore u ovom momentu i odluke da se jubilarna, 70-godišnjica pobjede nad fašizmom u Crnoj Gori, kao pripadnici antifašističkog pokreta proslavi na odgovarajći način. Ovakvom odlukom Crna Gora ničim ne umanjuje svoju čvrstu antifašističku orjentaciju, svoju opredijeljenost za evroatlanske integracije i snažno ukorijenje slobodarske vrijednosti, koje narod Crne Gore posjeduje“, smatra bivši ambasador Crne Gore u Rusiji.

Backović dodaje da je ove godine jubilarna parada nadišla svoj cilj i sada je obje strane koriste kao instrument za narasle političke tenzije.

„Ovih dana se može čuti da je odluka češkog predsjednika o prisustvu paradi, okarakterisana od strane američkog ambasadara, kao razbijanje jedinstva EU, u njihovom kritičkom stavu prema ulozi Rusiije u ukrajinskoj krizi. Sa druge strane ovaj događaj se u Rusiji vidi kao dodatan način za izolaciju Rusije, kao i da tu akciju predvode SAD. Sam Putin je ovo okarekterisao kao potcjenjivanje moći i moralnog autoriteta savremene Rusije. Može se reći da u kontekstu aktuelnih opštih prilika u odnosima Evrope sa Rusijom svi imaju višestruke snažne motive o prisustvu ili ne prisustvu paradi“, kazao je Backović za podgorički radio.

Da 9. maja neće biti na Crvenom trgu već su najavili predsjednici SAD-a i Francuske Barak Obama i Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, dok će njemačka kancelarka Angela Merkel dan kasnije položiti vijenac na Spomenik neznanom vojniku u Moskvi.

Izvor: antenam.net; foto: mpin.gov.me

Portal Analitika