Politika

Crna Gora pozdravlja ishod pregovora o iranskom nuklearnom programu

Crna Gora pozdravlja ishod pregovora o iranskom nuklearnom programupostignut u Lozani, kao i visok stepen saglasnosti irazumijevanjao ovom važnom pitanjuizmeđu pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija plus Njemačka (P5+1) i Irana, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.
Crna Gora pozdravlja ishod pregovora o iranskom nuklearnom programu
Portal AnalitikaIzvor

Iz resornog ministarstva podsjećaju da postignuti okvirni sporazum treba da obezbjedi verifikovanje, od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), implementacije obaveza Irana sa krajnjim ciljem korišćenja nuklearnog programa u isključivo mirnodopske svrhe, odnosno suspenziju sankcija međunarodne zajednice prema Iranu. Dodaju da sporazum treba da doprinese univerzalnom poštovanju odredbi i snaženju Ugovora o neširenju oružja za masovno uništenje (NPT), posebno u kontekstu predstojeće 2015 Pregledne konferencije NPT.    

"Takođe, sporazum iz Lozane predstavlja dokaz da je mirno i sporazumno rješavanje dugoročnih i kompleksnih sporova moguće uz političku predanost, strpljivost, iskrene napore, dobru volju i međusobno povjerenje, što su demonstrirali svi akteri uključeni u ovaj proces.Postignuti napredak značajan je korak ka smirivanju tenzija i obnovi povjerenja, tj. jačanju stabilnosti i bezbijednosti u regionu Bliskog istoka (BI) sa krajnjim ciljem da se BI oslobodi od nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje, ali istovremeno doprinese globalnoj bezbjednosti i stvaranju pretpostavki za mirniji i sigurniji svijet", ističe se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Crna Gora će, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, kao i do sada, nastaviti da dosljedno podržava dijalog P5+1 sa Islamskom Republikom Iran, sa akcentom na puno poštovanje predviđenih obaveza, na putu ka sveobuhvatnom i trajnom rješenju pitanja iranskih nuklearnih aktivnosti.

"U tom duhu, Crna Gora podstiče involvirane strane da na tragu pozitivnog momenta generisanog u Lozani,u predviđenom rokudo 30. juna ove godine,postignu konačan dogovor oZajedničkomsveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA)", zaključuje se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika