NATO

Za našu Vojsku prioritet bezbjednost na moru i nabavka helikoptera

Modernizacija i opremanje Vojske su jedan od prioriteta već dugi niz godina. U narednom period glavni zadaci biće unapređenje sistema nadzora vazdušnog prostora, nabavka multifunkcionalnih helikoptera, unapređenje mobilnosti kopnenih snaga i unaprijeđenje bezbjednosti na moru, kazali su Portalu Analitika iz Ministarstva odbrane.
Za našu Vojsku prioritet bezbjednost na moru i nabavka helikoptera
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći o uslovima koje treba ispuniti od strane Crne Gore kada su u pitanju NATO standardi iz MO su napomenuli da je do sada usvojeno 67 NATO standarda u oblasti odbrane.

- U prethodnom periodu, težište u opremanju jedinica je bilo na individualnoj i kolektivnoj opremi za zaštitu snaga, sredstvima za komunikaciju, pješadijskom naoružanju i motornim vozilima. Takođe, uspostavljen je i savremeni operativni centar za nadzor mora u Baru. Modernizacija i opremanje jedinica će i u narednom periodu biti u fokusu rada i djelovanja Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. Prioriteti u modernizciji i opremanju Vojske u narednom periodu biće unapređenje sistema nadzora vazdušnog prostora, nabavka multifunkcionalnih helikoptera, unapređenje mobilnosti kopnenih snaga i unaprijeđenje bezbjednosti na moru – saopštili su Portalu Analitika iz  Ministarstva odbrane.

Oni su naglasili da ne posotje ne postoji NATO standard kada je u pitanju brojna veličina Vojske i da je to nacionalna odluka koja zavisi od potreba i mogućnosti zemlje.

- Brojno stanje oružanih snaga zemalja članica varira od države do države. Postoje zemlje članice koje imaju oružane snage brojnog stanja 0,3 odsto stanovništva, pa do onih koje imaju i preko 1 odsto.  Brojno stanje  VCG je dimenzionisano u odnosu na: prijetnje i rizike po bezbjednost Crne Gore, opredjeljenje Crne Gore da bude dio kolektivne odbrane NATO, državne resurse (ekonomske, ljudske, materijalne) i pozitivna iskustva zemalja članica NATO. VCG čini 0,31 odsto ukupnog stanovništva Crne Gore – naveli su iz MO.

Modernizacija u skladu sa potrebama: Po pitanju opremanja, takođe, ne postoje definisani standardi. Opremanje i modernizacija se, kako su precizirali iz MO, planiraju i realizuju  u skladu sa potrebama za dostizanje interoperabilnosti.

- Odnosno, spremnosti i sposobnosti zajedničkog djelovanja u međunarodnim misijama i operacijama i odgovoru na krizne situacije, sa oružanim snagama ostalih NATO zemalja. Svakako prilikom opremanja jedinica novom tehnikom treba imati u vidu vrstu, tip i karakteristike opreme koju koriste NATO članice kako bi se na taj način postigao što veći stepen usklađenosti opreme i tehnike, što je posebno važno sa stanovišta održavanja i snabdijevanja, obuke, transporta itd. Na ovaj način se postižu značajne materijalne i finansijske uštede zajedničkim korišćenjem raspoloživih kapaciteta i resursa – kazali su iz tog Ministarstva.

Vojska Crne Gore od 2008. godine, kako se ističe, u razvoju sposobnosti primjenjuje različite NATO programe za unapređenje sposobnosti i povećanje interoperabilnosti.

- Implementacija tih programa je u mnogome unaprijedila sistem obuke i realizacije vježbi. U Vojsci već postoji jedinica (jedna pješadijska četa) čiji je razvoj sposobnosti u potpunosti postignut u skladu  sa NATO standardima. Na vježbi „Odlučan korak“, koja je realizovana u Pljevljima u septembru 2014. godine, ova jedinica je  od strane zajedničkog tima ocjenjivača iz NATO i Vojske Crne Gore ocijenjena kao borbeno spremna, što znači da može izvršavati namjenske zadatke u skladu sa NATO standardima – navode iz MO.

 

B.K. foto: nato.int

Portal Analitika