NATO

Savjet za vladavinu prava o akcionim planovima za poglavlja 23 i 24

Na današnjoj sjednici Savjeta za vladavinu prava, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Duško Marković, razmatrani su adaptirani akcioni planovi za pregovaračka poglavlja 23 i 24, te aktivnosti na ispunjenju privremenih mjerila i preliminarni nalazi ekspertskih misija za vladavinu prava.
Savjet za vladavinu prava o akcionim planovima za poglavlja 23 i 24
Portal AnalitikaIzvor

U raspravi je ocijenjeno da je u periodu od prethodne sjednice ostvaren značajan napredak u oblasti zakonodavstva, posebno pravosuđa i antikorupcije, čemu u prilog ide i činjenica da je usvojeno pet pravosudnih i četiri antikorupcijska zakona.

“Donošenjem seta pravosudnih zakona, Crna Gora je zaokružila proces normativne reforme pravosuđa, jasno stavljajući do znanja da su pitanja iz domena vladavine prava strateški prioritet. Time je pokazala spremnost da odgovori na zahtjeve kompleksne evropske agende, a donošenjem seta antikorupcijskog zakonodavstva otišla je korak dalje i uspostavila kvalitetan antikorupcijski sistem na nivou standarda EU, a u nekim segmentima možda i savremeniji”, saopšteno je medijima sa sjednice.

U narednom periodu, kako je istaknuto, predstoji dosljedno sprovođenje zakonodavstva i jačanje administrativnih kapaciteta, što je sastavni dio ispunjenja privremenih mjerila koje je EK postavila  (45 za 23. i 38 za 24. poglavlje). Na sjednici je naglašeno da je Vlada u februaru usvojila adaptirane akcione planove za ta poglavlja, koji su omogućili sagledavanje pravaca u kojima treba izvršiti promjene, u cilju što kvalitetnije i efikasnije realizacije.

Savjet je ocijenio da je početkom ove godine zabilježen intenzivan rad u oblasti vladavine prava, u kojem je,  pored usvajanja ključnog seta zakona, održan i sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, a realizovano je i pet ekspertskih misija, i za tekući mjesec najavljena još jedna koja se tiče poglavlja 24. Istaknuto je takođe da je pozitivne ocjene dosadašnjeg rada dala i  Evropska komisija, na kraju petog sastanka Pododbora za pravdu slobodu i bezbjednost, koji je održan u februaru, uz ohrabrenje da se sa istim intezitetom i posvećenošću nastavi rad na punoj implementaciji usvojene legislative.

Posebno je naglašen značaj ispunjenja privremenih mjerila za 23. i 24. poglavlje, koja su ključna za dalji tok pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU.

Savjet je zaključio da je obaveza svih nadležnih organa ispunjavanje zadataka iz AP za pregovaračka poglavlja 23 i 24, i posvećen rad na daljem jačanju vladavine prava, čime ćemo dodatno osnažiti realizaciju ključnih prioriteta naše vanjske politike - ispunjenje obaveza iz evropske agende.

Portal Analitika