Društvo

Šta će Vlada uraditi sa vojnim uređajima za prisluškivanje?

Ministarstvo odbrane predložilo je Vladi da kao elektronski otpad proda nekadašnje vojne telekomunikacione uređaje i uređaje za prisluškivanje. Prethodno, ti uređaji će biti onesposobljeni iz bezbjednosnih razloga, pa tek onda prodati na javnom tenederu po unaprijed utvrđenim cijenama za ukupno 32.500 eura.
Šta će Vlada uraditi sa  vojnim uređajima za prisluškivanje?
Portal AnalitikaIzvor

„Na osnovu rezultata kvalitativne analize po uspostavljenim kriterijumima, svi uređaji i sistemi su zastarjeli, suvišni i nijesu u operativnoj upotrebi u Vojsci. Imajući to u vidu Ministarstvo odbrane predlaže da se oglase zastarjelim i neperspektivnim za dalju upotrebu. S obzirom da se radi o telekomunikacionim uređajima i sistemima koji su služili za prenos povjerljivih podataka, oni se ne mogu prodavati u aktuelnom stanju iz bezbjednosnih razloga. Ministarstvo odbrane predlaže da se svi telekomunikacioni uređaji i sistemi, odgovarajućim postupkom, onesposobe za funkciju koju su namijenjeni kako se ne bi mogli dalje koristiti za predvidenu namjenu i poslije toga prodaju, navodi se u informaciji dostavljenoj Portalu Analitika.

Ministrastvo finansija je dopisom broj 02-03-2893/1 od 19. marta 2015. godine podržalo prijedlog Ministrastva odbrane da se vojni telekomunikacioni uređaji i sistemi, budući da su suvišni i neperspektivni i kao takvi nepotrebni Vojsci Cme Gore, oglase suvišnim i da se izvrši njihova prodaja.

Shodno odluci Vlade, Ministarstvo odbrane će putem javnog oglašavanja-tenderske prodaje, izvršiti prodaju sekundarnih sirovina nastalih nakon onesposobaljavanja vojnih telekomunikacionih uređaja i sistema za fnukciju za koju su namijenjeni, po unaprijed određenim početnim cijenama. Lica koja budu sprovodila tendersku proceduru biće dobro plaćena za taj rad.

Tako je Vlada dala saglasna da se izvrši isplata naknada za rad predsjedniku i članovima komisija za sprovedeni postupak prodaje vojnih telekomunikacionih uredaja i sistema u bruto iznosu do 50 odsto prosječne bruto zarade iz prethodne godine.

U informaciji se konstatutuje da su ovi telekomunikacioni uređaji prevaziđeni.

„Efikasnost uređaja i sistema u smislu prenosa informacija, kriptozaštite, otpomosti na elektronska dejstva, pružanja osnove za implementaciju savremenog komandno-informacionog sistema, pouzdanosti, brzine reagovanja, broja poslužilaca u odnosu na efikasnost, manevarskih mogućnosti i obezbjeđenja komandovanja u realnom vremenu su više nego skronne i ne zadovoljavaju osnovne zahtjeve sistema komandovanja, obavještavanja i javljanja u Vojsci, zaključuje se u informaciji.

 P.Z.

uredjaj
Portal Analitika