Politika

Kacin: Da nema Crne Gore morali biste je izmisliti

Slovenački političar i bivši dugogodišnji poslanik u Evropskom parlamentu, Jelko Kacin, kazao je da BiH "u ovom momentu ima previše otvorenih pitanja što se tiče njenih granica i da joj ne treba još jedno koje se tiče granica s Crnom Gorom, odnosno Sutorinom".
Kacin: Da nema Crne Gore morali biste je izmisliti
Portal AnalitikaIzvor

Kacin je za sarajevski Dnevni avaz rekao da nije potrebno probematizovati to pitanje sa Crnom Gorom posebno sa "zemljom koja je na neki način začetnik procesa približavanja cijelog regiona EU".

"I to prije svega prema zemlji koja je na neki način barjaktar procesa približavanja cijelog regiona EU. Da u ovom momentu nema Crne Gore, morali biste je izmisliti. Ona je stvarno krenula na tu regatu. Srpski brod se sprema, ali se posada još nije ukrcala i nijesu razvili svoja jedra, a kod vas, vi niste još položili ni kobilice za taj brod, a vi biste se sada svađali s nekom pomorskom zemljom o tome gdje biste mogli gurnuti taj brod u more", rekao je Kacin za sarajevski Avaz.

Dodao je da je važno da BiH nakon izgubljenih godina, prilika i mogućnosti sada brzo krene ka reformama koje od nje traži EU.

"Bosna mora odgovoriti da li joj je stalo do mladih generacija koje će svoju perspektivu i socijalnu sigurnost vidjeti unutar granica BiH, ili je to zemlja koja će izvoziti radnu snagu u EU. To je osnovna dilema", izjavio je slovenački političar.

Prema njegovim riječima "potrebno je da se promijeni nešto u glavama najodgovornijih političara u BiH koji će morati da shvate da su samo oni odgovorni za budućnost zemlje".

"Danas se svijet okreće sve brže, vozovi su svi krenuli, a BiH još nije odlučila da li da krene ka željezničkoj stanici, a kamoli na neki voz. Krajnje je vrijeme da se u BiH s riječi pređe na djela", istakao je Kacin.

On je naglasio da BIH mora da izvrši reformu pravosuđa, što je osnovni preduslov da jedna zemlja krene ka NATO-u na jednoj i EU na drugoj strani.

"Imate vašeg susjeda Crnu Goru, koja je otvorila ta poglavlja 23 i 24. I tamo još ima međusobnih optuživanja između sudstva i tužilaštva o tome ko i kako radi, ali su otvorili poglavlja zato da se te stvari mogu raspravljati i da se na neki način mogu i razriješiti. Bez tih poglavlja nema pregovora", zaključio je Kacin

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika