Region

Kako je tragedija sedmoro poginulih ispolitizovana: Ponovno ubijanje žrtava

Izvještaji o padu vojnog helikoptera nisu otkrili krivce za nesreću. Malo je onih koji vjeruju u zvanične izvještaje vojske da je posada odgovorna za pad vojnog helikoptera 13. marta kada je poginulo sedam osoba. Zbog skrivanja istine o tome ko je kriv, ali i činjenice da je narušen lanac komandovanja ova tragedija je ispolitizovana. Vojni izvještaj govori o propustu u lancu komandovanja o čemu je obaviješten i ministar Bratislav Gašić kada je tražio vojni helikopter za pomoć. Međutim, cijeli slučaj postao je još mučniji zbog stavljanja u prvi plan informacije da je kod pilota pronađen alkohol u krvi što je supruga jednog od njih demantovala
Kako je tragedija sedmoro poginulih ispolitizovana: Ponovno ubijanje žrtava
Portal AnalitikaIzvor

Tri sedmice nakon helikopterske nesreće objavljena su dva vojna izvještaja, ali oni nisu doprinijeli smirivanju tenzija već su razbuktali optužbe  na relaciji opozicija - aktuelna vlast. Sve priče koje su u posljednje tri sedmice širile čaršijom, ali i koje su među novinarima prezentovane kao "nezvanična verzija dobro obaviještenih izvora" oštro i na momente povišenim tonom dematovao je premijer Srbije.

Lov na istinu: On je odbacio svaku mogućnost da je helikopter trebalo da sleti na aerodrom Nikola Tesla samo zato što je tamo sa medicinskom ekipom čekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar da bi se slikao za medije. Premijer je rekao i da svaku vrstu političke odgovornosti preuzima na sebe, kao i da se ova nesreća koristi za hajku i lov na vještice u kojoj se zaboravljaju žrtve.

Na pitanja zašto je cijeli slučaj ispolitizovan Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane kao glavnog krivca imenovao je sadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića.    

"Od momenta kada su mediji javili da je cijela misija uspješno završena i da je lično ministar Lončar dočekao bebu koja je smještena u bolnicu cijeli slučaj je dobio političku konotaciju. Na žalost, kasnije se ispostavilo ne samo da je misija tragično završena već i da više nego očigledno nisu ispoštovane procedure u kojima je ključne odluke lično donosio ministar Gašić", rekao je Šutanovac Portalu Analitika.

Ocjenjujući da se dalja politizacija dešava u trenutku kada je i prije objavljenog izvještaja premijer Vučić na partijskoj pres konferenciji poručio građanima da on neće dati ministre Gašića i Lončara, Šutanovac naglašava:  

 "Od tog trenutka svima je bilo jasno kako i u kom smjeru će se voditi istraga. Konačno, izvještaj jednoznačno ukazuje da je i pored toga što je general Predrag Bandić skrenuo pažnju da se procedure ne poštuju ministar odbrane Gašić donio je odluku o angažovanju letjelice kojom je praktično preuzeo i odgovornost",  naveo je Šutanovac uz zaključak: "Danas smo svjedoci da režim na sve načine pokušava da odgovornost prebaci na vojnu organizaciju što je potpuni apsurd".

0604sutanovaac

Na pitanje kome je onda u interesu da se ne sazna istina Šutanovac odgovara:

"Na žalost ministar Gašić urušava ugled Vojske Srbije što svojim neprimjerenim izjavama, što nezakonitim ponašanjima prema ombudsmanu, ali i očiglednom zloupotrebom VBA (vojno bebjednosna agencija) koja se mimo zakonskih ovlaščenja bavila i političkim partijama. Sve to na jako loš način utiče na ugled VS koja se već tri godine devastira"

Neprofesionalizam: Ovim oštrim kritikama nekadašnjeg ministra odbrane pridružile su se i opozcione partije u srpskom parlamentu zahtijevajući Gašićevu ostavku, a Demokartska stranka traži i ostavku premijera.

Vrlo oštro reagovao je i nekadašnji predsjednik Vlade Zoran Živković ocjenom: "Sedmoro ljudi ubijeno nesmotrenim, neprofesionalnim i opasnim ponašanjem aktualne vlasti, prije svega ministra odbrane Bratislava Gašića", rekao je Živković. Zatim je ocijenio da je sramno što su u vojnom izvještaju kao glavni krivci za nesreću helikoptera navedeni piloti i da bi zbog nesreće trebalo da podnesu ostavke nadležni u vojsci ali i ministar Gašić.

Iako od nadležnih iz vojske niko do sada nije komentarisao vojne izvještaje nakon njihovog objavljivanja jasnija je rečenica načelnika GŠVS generala Ljubiše Dikovića koji je nakon pada helikoptera rekao: "...Odgovornost postoji,... ali je nećemo dijeliti".

Naime u vojnom izvještaju kada se uporede vremena kako je išla komunikacija zaključuje se da je general Diković o cijeloj akciji obavešten tek kada je helikopter sa bolesnom bebom poletio iz Raške.

 Međutim, prema pravilima lanca komandovanja ministar Gašić je prvo od generala Dikovića trebalo da zatraži pomoć, ali Gašić je pomoć zatražio od šefa helikopterske brigade generala Bandića i tako preskočio Dikovića. Predsjednika države koji se po Ustavu pita za komandovanje i angažovanje vojske u ovom slučaju niko izgleda nije ni zvao.          

 Ministar Gašič je nakon svega izrazio uvjerenje da će Tužilaštvo istražiti sve činjenice i utvrditi odgovornost. "Tražili smo od tužioca i dobili saglasnost da se sa dokumentacije skine oznaka strogo povjerljivo. Građani imaju pravo da se informišu o svim detaljima u vezi sa padom helikoptera", rekao je Gašić.

 Cijeli slučaj mučnu dimenziju je dobio onog momenta kada su pojedini mediji objavili da je u tijelu pilota Omera Mehića pronađena 1,3 promila alkohola u urinu i 0,68 promila alkohola u krvi, dok je u tijelu letača Nebojše Drajića bilo 0,69 promila alkohola u urinu i 0,37 promila alkohola u krvi.

Tabliodi su ove informacije navodno saznali sa VMA gdje je dan nakon udesa urađena obdukcija tijela poginulih pilota.

Ubijanje žrtava: Slavica Mehić, udovica pilota Mehića demantovala je ovakve nalaze rečenicom: "Nikada nije pio, to vam tvrdim", opisavši da je Mehić živio strogim vojničkim životom što podrazumijeva šetnju, obraćanje pažnje na ishranu....

Svjesno ili ne ovakvim postupcima žrtve se ubijaju po drugi put. Ako je 14. marta saopšteno da su poginuli major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović bili u svakom pogledu  najbolja posada koje ima vojska - pitanje je zašto se sada ove infomacije uopšte plasiraju. Kako se osećaju njihove porodice kao i porodice civila koji su tom prilikom poginuli: ljekara Dževada Ljajića i anestetičara Miroslava Veselinovića kao i porodica poginule bebe.

 Sa druge strane i dalje brojna pitanja ostaju bez odgovora: da li je smjena vlasti potrebna da bi se saznala istina, zašto čelnici vojske ćute i koliko godina će biti potrebno da bismo saznali ko je kriv za ono što se desilo, koliko je vojska samostalna u donošenju odluka...? Ili se od početka radi na zataškavanju cijelog slučaja kao što je u više navrata rekao vojni analitičar Aleksandar Radić?

Ovaj slučaj je nažalost pokazao da je dio javnosti u Srbiji vrlo brzo spreman da ljude koje smo proglasili za heroje očas posla oblati, valjda da bi  se zatvorio cijeli slučaj.

Violeta Cvejić     

Foto: novosti.rs/balkans.aljeezera.net

Portal Analitika