Svijet

Majkl Blumberg kandidat za gradonačelnika Londona?

Bivši gradonačelnik Njujorka u tri mandata, američki milijarder i filantrop Majkl Blumberg, razmatra mogućnosti da se, pod krilom torijevaca, kandiduje za gradonačelnika Londona 2016, prenosi Blic pisanje britanske štampe.
Majkl Blumberg kandidat za gradonačelnika Londona?
Portal AnalitikaIzvor

Blumberga (73) je prošle godine britanska kraljica Elizabeta II proglasila vitezom za dobrotvorni rad u Velikoj Britaniji. Posjeduje kuću u Najtsbridžu vrijednu 20 miliona funti i ranije je govorio o Londonu kao o "drugom domu". "Sandej tajms" ("Sunday Times") navodi da je Blumberg u Britaniju uložio više od 500 miliona funti. Ako bi se kandidovao, zamijenio bi na mjestu prvog čovjeka Londona, svog prijatelja Borisa Džonsona, koji je inače rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, i koji se prije dvije godine našalio da bi njih dvojica trebalo da "zamijene mjesta".

Hauard Volfson, bivši zamjenik gradonačelnika Blumberga, smatra da ne postoje šanse za "trku" u Londonu.

- Majkl previše voli Njujork da bi ga ostavio. I zna koliko bi bilo teško ići Borisovim stopama – rekao je Volfson za "Njujork post" ("New York Post").

Stiv Hilton, bivši savjetnik britanskog premijera Dejvida Kamerona, kaže da bi bilo nevjerovatno kad bi Blumberg bio kandidat za gradonačelnika Londona.

- On je pragmatičan, rješava probleme, baš ono što Londonu treba – rekao je Hilton za "Sunday Times".

Izvor: Blic

Portal Analitika