Politika

MEDOJEVIĆ: Opasno ćutanje režima na sve jasnije znakove projekta Prirodne Albanije

Intenzitet interesovanja visokih zvaničnika Albanije i Kosova za Crnu Goru, koji je naglo uvećan u proteklih godinu dana, dobar pokazatelj da su neki politički procesi pokrenuti i da će i država Crna Gora imati određene posljedice, saopštio je lider Pokreta za promjene PzP Nebojša Medojević.
MEDOJEVIĆ: Opasno ćutanje režima na sve jasnije znakove projekta Prirodne Albanije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“Kada sam pravovremeno upozoravao da je aktuelni crnogorski režim pokušavao da trulim kompromisima i dnevno političkim trgovinama s predstavnicima manjinskih naroda oko podjela vlasti i interesa privremeno prikrije i zataška nezadovoljstva Albanaca i Bošnjaka svojim položajem u Crnoj Gori, bio sam optužen da sam neprijatelj manjina i, naravno, neprijatelj Crne Gore. PzP je od osnivanja duboko svjestan da je Crnoj Gori potreban jedan novi društveni dogovor, koji bi, osim radikalne promjene ekonomske politike, načina upravljanja državom i drugačijeg odnosa prema javnom interesu, podrazumjevao i novi dogovor o položaju naroda i nacionalnih manjina - novi modus vivendi”, kazao je Medojević.

On je dodao da je očigledno da su svi narodi nezadovoljni svojim nacionalnim statusima i pravima. Nezadovoljni su, kako je kazao, Srbi, Bošnjaci, Albanci.

 “Nezadovoljni smo i mi, nacionalni Crnogorci, zabrinuti za posljedice dugogodišnjeg pokušaja režima da na silu kreiraju neki novi, vještački nacionalni i kulturni identitet Crnogoraca koji nije utemeljen na našoj tradiciji i prošlosti. Novi Crnogorci su trebali da vjeruju u svog novog Boga, idola, totema, koji je trebao da personifikuje novocrnogorski identitet i moral. Crnogorstvo je samo ono što kaže vođa i njegovi korifeji”, rekao je on.

Tako se, kako je istakao, stvorio neprirodni hibrid novih Crnogoraca koji su postali obožavaoci Vođe i spremni da se zbog njega i njegovog “učenja” odreknu istine i svojih prirodnih nacionalnih osjećanja, težnji i identiteta.

“Tako je jedan dio Bošnjaka muslimanske vjeroispovijesti postao najekstremniji dio novocrnogoraca, koji, ogrnuti državnim zastavama (na kojoj su tri hrišćanska krsta) slave pobjede DPS-a, učestvuju u prljavim rabotama i krađama na izborima, postaju najekstremniji navijači crnogorskih sportskih reprezentacija i šire jezik mržnje prema svemu što je srpsko, rusko, pravoslavno. Neprirodno je i neodrživo da Bosnjak muslimanske vjeroispovijesti iz Crne Gore više voli Crnu Goru od nas, nacionalnih Crnogoraca, i da nama spočitava ljubav prema ovoj državi. Lijepo je i normalno da vole državu Crnu Goru, da poštuju njen Ustav, zakone, navijaju za reprezentaciju, ali da barjače i prednjače u crnogorstvu nije”, saopštio je predsjednik PzP.

Medojević je naglasio da su se Albanci pokazali kao ozbiljan narod, sa sposobnošću da se ujedine i da se žrtvuju oko velikih nacionalnih istorijskih ciljeva, što, kako je rekao, cijeni i poštuje.

“To isto želim i svom crnogorskom narodu - da se ujedinimo oko nacionalnih i državnih interesa”, saopštio je Medojević.

On je kazao da Crnogorci nemaju mogućnost da razmišljaju o velikoj nacionalnoj državi, ali mogu da se odmah prekinu podjele između braće i postigne istorijsko pomirenje sa crnogorskim Srbima, kako bi došlo do stvaranja čvrstih, stabilnih državotvornih temelja koje bi složno bratski gradilo 80 odsto građana Crne Gore.

 “Na toj državotvrnoj ideologiji crnogorsko-srpskog pomirenja, demokratije, slobode, poštovanja svih ljudskih prava, usvajanja svih standarda i civilizacijskih vrijednosti Evrope, radikalne promjene ekonomske politike i načina upravljanja državom, formiran je Demokratski front DF. To je konkretan dokaz da opozicija razmišlja pošteno, državotvorno i u interesu naroda i države. Kada se braća pomire i dogovore, ne praveći štetu nijednom građaninu, ni manjinskom narodu, možemo i moramo sjesti sa Bošnjacima, Albancima i Hrvatima i napraviti novi dogovor o budućnosti, koji će u mjeri mogućeg i održivog uvažiti interese i težnje svih”, rekao je Medojević.

On je kazao da je “prirodna težnja Albanaca u regionu, pa i naših komšija, prijatelja Albanaca iz Crne Gore, da imaju svoju veliku nacionalnu državu, koju oni, sasvim prirodno i meni razumljivo, zovu Prirodna Albanija”.

 “Zato je opasno ćutanje DPS i SDP režima na sve jasnije znakove političke artikulacije projekta Prirodne Albanije. Zato je opasno ćutanje režima DPS i SDP na sve veće, i meni potpuno razumljivo, nezadovoljstvo Bošnjaka svojim postojećim statusom u Crnoj Gori i sve snažnijim težnjama ka regionalnom povezivanju u prekograničnu regiju Sandžak. To su prirodne težnje Bošnjaka i Albanaca i njih ne treba sputavati, niti pokušavati rješavati kupovinom nekolicine njihovih tobožnjih predstavnika za šaku vlasti, privilegija i dukata.

Naprotiv, u slobodnoj i demokratskoj Crnoj Gori, vlast DF će otvoriti i osloboditi procese nacionalnog osvješćivanja i raditi naporno na kreiranju poštenog, pravednog i prirodnog poretka stvari. Da Crnogorac bude Crnogorac, Srbin Srbin, Bošnjak Bošnjak, Albanac Albanac, Hrvat Hrvat, ali da svi poštujemo i volimo svoju državu Crnu Goru, samo onako i onoliko koliko ona voli, poštuje i štiti sve nas”, dodao je Medojević.

On je rekao da je zato neophodna brza promjena totalitarnog nedemokratskog režima, koji umjesto građanskog i međunacionalnog društvenog dogovora u temelje ove države ugrađuje kriminal, korupciju, UDBU, nepravdu i nemoral.

 “DPS i SDP grade državnu kuću na muljevitom i klizavom terenu i svaka manja turbulencija, kojih na Balkanu uvijek ima, može ugroziti državu, njenu nezavisnost, suvrenitet i teritorijalni integritet. Kao stranka izvornih suverenista i crnogorskih patriota, zabrinuti smo zbog toga i zato se snažno borimo za promjene. Crna Gora će biti vječna, ako bude imala čvrste temelje, poštenu i pravednu upravu i mir u kući”, istakao je Medojević.

On je kazao da se PzP zalaže za prirodni poredak stvari, za otvaranje dijaloga i postizanje održivog istorijskog sporazuma građana i naroda o našoj zajedničkoj kući Crnoj Gori, koju treba da vole i poštuju svi njeni građani i narodi, ali i da ona poštuje sve njene građane i narode koji su joj lojalni.

Portal Analitika