Društvo

Crna Gora kao destinacija zdravlja

Prvi Klaster zdravstvenog turizma Crne Gore koji je formiran u februaru ove godine uz pomoć i podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma promovisaće našu zemlju kao destinaciju zdravlja, piše Pobjeda.
Crna Gora kao destinacija zdravlja
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Klaster će povezivati vodeće stručnjake iz zdravstva, turizma i srodnih potpornih djelatnosti kako bi se unaprijedila ukupna ponuda zdravstvenog turizma i zajednički nastupalo na regionalnom i međunarodnom tržištu - tvrdi za Pobjedu izvršni direktor Klastera zdravstvenog turizma Crne Gore Vasilije Vlatko Stijepović.

Tradicija, infrastruktura i stručni ljudski potencijal, temelji su na osnovu kojih su osnivači Klastera prepoznali zdravstvenu industriju kao ključnu komparativnu prednost Crne Gore, te naglasili potrebu da zdravstveni turizam postane jedna od glavnih grana.

Iako ovaj značajni segment turističke privrede iz godinu u godinu bilježi rast kako na globalnom tako i na regionalnom nivou, Crna Gora se do sada ne može pohvaliti sa konkretnim aktivnostima.

- Mi smo kao asocijacija proteklih četiri godine uporno radili na edukaciji organizovanjem naučnih konferencija o zdravstvenom turizmu gdje smo pozivali eminentne stručnjake iz regiona pripremajući se za realizaciju projekta Klastera zdravstvenog turizma. Sve se poklapa sa planom Vlade Crne Gore za 2015. godinu, koji predviđa izradu prve strategije razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori - kaže Stijepović.

Sve značajnije mjesto zauzima i wellness i spa turizam, gdje za razliku od medicinskog turizma kada turista posjećuje određenu destinaciju radi medicinske ili rehabilitacione usluge, wellness i spa uslugu po pravilu traži turista koji želi dodatno unaprijediti već dobro zdravstveno stanje.

- Crna Gora ima šta ponuditi, dovoljno je pomenuti spa i wellness usluge članica Klastera SPA Splendid, wellness centar hotela Mediteran, Monte Casa Petrovac, Hotel Otrant Ulcinj - kaže Stijepović.

Još jedan značajan segment zdravstvenog turizma koji je prepoznat i kroz uspostavljanje sektora u okviru Klastera jeste sportsko-rekreativni turizam.

Portal Analitika