Svijet

LAVROV: Posmatrači mogu na Krim samo preko Rusije

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov negirao je da Tatari na Krimu imaju probleme otkako je Rusija anektirala to poluostrvo. Poručio je da su turski posmatrači dobrodošli, ali samo ako idu preko Rusije, a ne direktno na Krim.
LAVROV: Posmatrači mogu na Krim samo preko Rusije
Portal AnalitikaIzvor

Sergej Lavrov je, nakon razgovora sa šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom, rekao da Rusija podržava namjeru Turske da na Krim pošalje posmatrače, prenosi Beta.

"Mi smo podržali njihov dolazak na Krim. Ako bude takvog interesa spremni smo. Jedina prepreka bi bilo to da idu na Krim direktno, samo preko teritorije Krima", rekao je Lavrov u Bratislavi.

Lavrov je istakao da da onaj ko želi da ode na Krim ne može da zaobiđe Rusiju i pozvao je i slovačke novinare da odu tamo i uvjere se sami kakva je situacija - "a ne da pišu iz daljine".

"Kao prvo, usvojen je zakon o rehabilitaciji svih naroda koji žive na Krimu. Takav zakon nije ni planiran dok je Krim bio dio Ukrajine. Proglašena je amnestija. Kao treće, krimski Tatari zastupljeni su u svim organima vlasti i imaju puno pravo da uče djecu na svom jeziku. Prvi put su ruski, tatarski i ukrajinski - zvanični jezici", izjavio je Lavrov.

Ruski ministar ne vidi ni nekakve probleme oko rada tatarskih medija na Krimu.

"Registracija medija je zakonski zahtev koji mora da se poštuje. Ako se poštuje, neće biti problema", rekao je Lavrov.

Sergej Lavrov boravi u bilateralnoj poseti Slovačkoj, a prisustvuje i proslavi oslobođenja Bratislave u Drugom svjetskom ratu prije 70 godina.

U borbama za oslobođenje Bratislave i tog regiona Slovačke poginulo je 6.800 vojnika sovjetske Crvene armije.

Lavrov se sreo sa predsjednikom Slovačke Andrejom Kiskom, premijerom Robertom Ficom, vicepremijerom i šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom.

Posjetu završava popodne susretom sa predsjednikom slovačkog parlamenta Peterom Pelegrinijem.

Portal Analitika