Društvo

PZN: U Crnoj Gori demokratija funkcioniše po kanonima policije

Brutalno hapšenje Miličića pokazalo da u Crnoj Gori demokratija funkcioniše po kanonima policije, kao i da je svaki oblik drugosti potrebno asimilovati, podvesti pod zakone sistema, navodi se u saopštenju Pokreta za neutralnost povodom hapšenja izvšnog direktora te orgnaizacije Marka Milačića.
PZN: U Crnoj Gori demokratija funkcioniše po kanonima policije
Portal AnalitikaIzvor

Oni su naveli da je skup u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore za koji je poziv dobilio I PZN, osim što je imao za cilj promociju NATO saveza, očito je, kako navode, imao za cilj da iskontroliše one subjekte koji ne baštine ideju NATO saveza.

- Stoga se na udaru kontrolnih punktova sistema našao i Marko Milačić, a beskrupuloznost njegovog hapšenja nam govori da sistem ne preza od toga da li će akt praćenja i hapšenja biti u prisustvu nečije supruge, djeteta itd. Od ranog jutra službenici, zaduženi za bezbjednost naše domovine, čekali su Milačića, koji je, očito, najveća prijetnja nacionalnoj bezbjednosti. Njegovo odbijanje da se legitimiše predstavlja jeftin alibi za hapšenje, budući da je Milačić javna ličnost, pa s obzirom na tu činjenicu njegov identitet je svima jako poznat. Štaviše, službenik koji je želio da legitimize Milačića obratio se riječima:”Milačiću, daj ličnu kartu!” Budući da je službenik apriori znao prezime Marka Milačića postavlja se pitanje koja je svrha samog legitimisanja. Iz tog razloga Milačićevo odbijanje da se legitimiše je potpuno opravdano, a konstatacija policije da je on navodno pokušao da bježi je besmislena i neistinita – navodi se u saopštenju PZN dostavljenom Portalu Analitika.

Kako Pokret za neutralnost navodi Milačić nije jedini legitimisani i privedeni učesnik skupa.

-  Za kog se god sumnjalo ili znalo da ne baštini ideje NATO-a bio je pod budnim okom policije. Iako je Pokret za neutralnost Crne Gore, kao što smo istakli, dobio poziv da učestvuje na skupu obilježavanja 66. god. NATO saveza, ovaj događaj demistifikuje iskrenost tog poziva. Za nas je taj poziv bio kozmetičkog karaktera, da bi se elite, koje personifikuju gospoda Kentera i Garčević, pokazale kao apologete pluralizma mišljenja, tolerancije i demokratskih vrijednosti – stoji u saopštenju. 

Pokret za neutralnost, kako dalje navode, sa dva aspekta posmatra hapšenje Marka Milačića.

- Najprije, ovim hapšenjem je svakom u Crnoj Gori pokazano koje vrijednosti promovišu NATO promoteri; da su u pitanju vrijednosti nasilja i kontrole. Samim tim, ovo hapšenje i žrtvu Marka Milačića sa zadovoljstvom prihvatamo, jer se ovim raskrinkava iluzija o Crnoj Gori kao demokratskoj državi, kojoj će sam NATO podariti demokratiju. S druge strane, i to je drugi aspekt ovog hapšnja, ovaj nemili događaj mogao je Marku Milačiću nanijeti veće fizičke povrede. Na svu sreću, prošao je sa lakšim povredama što je ustanovljeno u Urgentnom centru. Pokret će, bez obzira na silinu udaraca koji preživljava, nastaviti da traje, uspravno promovišući ideju vojne neutralnosti Crne Gore. Naravno, prvi među jednakima u toj promociji i dalje će biti Marko Milačić – poručili sui z PZN.

Portal Analitika