Društvo

Upustvo zbog bolesti plavog jezika

Veterinarska uprava donijela je Stručno uputstvo o uslovima za kretanje (premještanje) preživara i mjerama za kontrolu na mjestima za promet i okupljanje životinja radi zaštite zdravlja od bolesti plavog jezika. Kontolu će vršiti Veterinarska uprava i veterinarska inspekcija.
Upustvo zbog bolesti plavog jezika
Portal AnalitikaIzvor

Upustvo je doneseno zbog toga što je od 23. februara Crna Gora proglašena zaraženim područjem od bolesti plavog jezika. Njime su detaljno propisani uslovi i zahtjevi koje moraju ispuniti držaoci preživara prilikom prometa svojih životinja (odlazak na katun, isporuka klanicama, prodaja na stočnoj pijaci i dr.), kao i veterinari iz veterinarskih ambulanti prilikom izdavanja uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja, prije kretanja životinja sa gazdinstva.

“Ovim su stvoreni uslovi za “otvaranje” stočnih pijaca i za promet preživara, ali uz kontrolisano kretanje (premještanje) i kontrolu preživara na mjestima za promet i okupljanje životinja, shodno novom uputstvu”, navodi se u saopštenju Veterinarske uprave.

Kontrolu prometa na stočnim pijacama vršiće ovlašćeni veterinari iz veterinarskih ambulanti, u skladu sa uputstvom.

“Molimo vlasnike preživara koji planiraju promet svojih životinja da se pravovremeno obrate nadležnim veterinarskim ambulantama radi dobijanja potrebnih informacija i dokumenata, jer u suprotnom neće moći da prometuju svoje životinje”, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika