Politika

Vujanović: Nema potrebe da pojašnjavam odluku predsjednika Opštine Ulcinj

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas svečanoj sjednici SO Ulcinj , koja je održana povodom Dana opštine. Na pitanje novinara kako komentariše odluku da se premijer Albanije, Edi Rama, i ministar vansjkih poslova Kosova, Hašim Tači, proglase počasnim građanima Ulcinja, Vujanović je kazao da dalja pojašnjenja nijesu potrebna.
 Vujanović: Nema potrebe da pojašnjavam odluku predsjednika Opštine Ulcinj
Portal AnalitikaIzvor

- Vi ste čuli za razloge koji su motivisali predsjednika  Opštine da donese takvu odluku. On ih je jasno i detaljno saopštio. Ja nemam potrebe da obrazlažem. To je odluka koju je on prezentirao javnosti i javnost se upoznala sa njom. Mislim da nema potrebe da ja objašnjavam ono što je on objasnio javnosti, odgovorio je Vujanović.

On je ocijenio da Crna Gora ima odlične odnose sa susjedima, ted a je to najveća vrijednost naše zemlje.
 
- Mi smatramo da su oni osnova sa koje se polazi u razvoje regionalnih odnosa i afirmaciju ukupnog međunarodnog ugleda Crne Gore. Razgovarao sam sa premijerom Ramom o potrebi da afirmišemo projekte koji se odnose na zaštitu Skadarskog jezera i Bojane, na zaštitu Prokletija kao Nacionalnog parka, na afirmaciju Jadransko-jonskog autoputa  ali i na afirmaciju Jadransko-jonskog gasovoda. To su regionalni infrastrukturni projekti koje Crna Gora i Albanija vide kao zajednički interes i potrebu da afirmišu dobru infrastrukturu da bi se dvije ekonomije snažnije povezale i da bi se obezbijedila što bolja komunikacija građana. Sa potpredsjednikom i ministrom inostranih poslova Kosova gospodinom Tačijem razgovarao sam o potrebi da završimo Ugovor o utvrđenju granične linije mislim da je samo pitanje nedjelja kada će se on potpisati, da pokažemo da smo jedan ozbiljan i odgovoran odnos završili kao dobri susjedi. Da afirmišemo dobru komunikaciju građana, da povežemo dvije ekonomije, da turističku valorizaciju ovog prostora prema Kosovu i nadalje afirmišemo i da pokažemo da kao zemlje koje su susjedi možemo zaista da razvijamo dobrosusjedske odnose u krajnje prijateljskoj atmosferi, izjavio je Vujanović.
 
Još bez odluke da li će u Moskvu: Na pitanje hoće li se odazvati pozivu da 9. maja prisustvuje paradi u Moskvi, predsjednik Crne Gore je istakao da je tu čast već imao.


- Imao sam veliku čast i veliko zadovoljstvo da prisustvujem veličanstvenoj paradi obilježavanja 65. godina pobjede nad fašizmom u Moskvi. Da iskažem ogromno poštovanje i divljenje milionskim žrtavama i  Ruskom narodu u antifašističkom pokretu. I da pokažem da je Crna Gora sa Rusijom u antifašizmu i bila, da je u svim onim vrijednostima antifašizma i nadalje promoter svih vrijednosti antifašizma. Ja sam prije izvjesnog vremena dobio predlog našeg Saveza boraca i antifašista da 70. godina pobjede nad fašizmom i 70. godina veličanstvenog anitfašizma u kome je Crna Gora, ne samo na prostoru Balkana, nego  i šire, imala veliku vrijednost i značanje, obilježimo i u Crnoj Gori. Na temelju tog predloga Vlada je formirala Koordinacioni odbor za obilježavanje sedam decenijea antifašizma i na čelu sam tog Odbora. Mi ćemo tokom naredne nedjelje imati sastanak i odrediti sadržaj obilježavanja tog velikog jubileja i obznaniti ko će iz tog odbora da u ime države i u ime Saveza boraca i antifašista govori, i shodno tome obavijesti javnost o tome kakva će biti moja participacija u tom događaju, zaključio je Vujanović.

Portal Analitika