Muzika

NOVI ALBUM: Frenk Zapa - 20 godina nakon smrti

Više od dvije decenije od smrti Frenka Zape izdat je novi album tog američkog rokera izuzetno bogate diskografije, koji će od juna početi da se šalje kupcima.
NOVI ALBUM: Frenk Zapa - 20 godina nakon smrti
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi AFP, njegov posljednji, 100. album, pod naslovom "Dance Me This", već je u pretprodaji. 

Na zvaničnom vebsajtu slavnog muzičara, poznatog koliko po eksperimentisanju sa raznim žanrovima toliko i po humoru, bilo je najavljeno da će se album naći u pretprodaj od 1. aprila, što su mnogi shvatili kao prvoaprilsku šalu. Zapina fondacija je, međutim, potvrdila tu vijest, dodavši da će abum od juna početi da se šalje kupcima. 

Zapa je pred smrt spomenuo ovaj album. On je tada naveo da će na njemu biti plesna muzika izvedena na sinklaviru - vrsta sintisajzera nastala 1970-ih. 

Zapina fondacija izdaje albume ovog muzičara i njegove grupe, "The Mothers of Invention", gotovo svake godine od njegove smrti. 

Tokom karijere, započete 1956, Zapa se iskušavao u mnogim muzičkim žanrovima od roka, preko džeza i bluza do klasike. Svoj prvi samostalni album pod nazivom "Lumpy Gravy" objavio je 1967, a dvije godine kasnije izdao svoj najuticajniji album "Hot Rats". Nagradu Gremi u kategoriji najbolje instrumentalno rok izvođenje osvojio je 1987. za numeru "Jazz from Hell", koja se nalazi na istoimenom albumu. 

U svojoj 30-godišnjoj karijeri, napisao je 57 autorskih albuma i sarađivao na brojnim drugim projektima. Iako je dobio brojne pohvale i nagrade, Zapin rad još uvijek nije u potpunosti shvaćen i vrednovan. 

Umro je 1993. od raka, a godinu dana kasnije njemu u čast jedan asteroid nazvan je Zappafrank.

rtcg.me

Portal Analitika