Košarka

Dubljević: Poboljšati rad sa mladima

Posvećenost mladim igračima i rad sa njima mora biti na većem nivou u crnogorskim košarkaškim klubovima, smatra selektor muške kadetske reprezentacije Dušan Dubljević. On je kazao da svi timovi Prve A crnogorske lige moraju imati mlađe selekcije.
Dubljević: Poboljšati rad sa mladima
Portal AnalitikaIzvor

„U svim klubovima posvećenost mlađim igračima mora biti veća i svi timovi koji igraju Prvu crnogorsku ligu su u obavezi da imaju mlađe selekcije. To je za njihovo dobro, u njihovomje, ali i u interesu crnogorske košarke. Za svjetliju budućnost crnogorske rad sa mladima mora bi biti na većem nivou“, rekao je Dubljević agenciji MINA.

On smatra da za mladog igrača nije dobro da već sa 16 ili 17 godina odlazi u inostranstvo.

Prema njegovim riječima, svaki igrač mora prvo nešto da pokaže i da se dokaže u Crnoj Gori da bi otišao u inostranstvo kao neko ko je relativno informisan i ko može odmah da počne da igra.

"Nije realno gledati primjer Nikole Mirotića i Marka Todorovića. Takvih nema stotinu, mnogo je onih koji nijesu uspjeli. Primjer Bojana Dubljevića koji se afirmisao u Crnoj Gori, u Sutjesci, Lovćenu i Budućnosti, i kao gotov igrač otišao u inostranstvo i ostvario se u Španiji. Odlazak igrača sa 17 godina u nepoznato je po meni loše“, rekao je Dubljević.

On je istakao da je odlazak u Sjedinjene Američke Države dobar potez, navodeći da tamo igrači imaju mogućnost da se školuju i igraju košarku, odnosno pokušaju da se domognu najveće svjetske scene.

Dubljević je pohvalio pravilo Košarkaškog saveza po kojem je svaki tim u Prvoj Aligi u obavezi da jedan mladi igrač mora biti na terenu, a tri u sastavu.

„Ukoliko igrač ima kvalitet i potencijal, ima i priliku da to pokaže. Ne možemo očekivati da svake godine izbacimo po jednog igraća, ali bi bilo dobro da svake dvije, tri ili četiri godine po jedan klub izbaci igrača koji je potencijal za seniorsku reprezentaciju“, rekao je Dubljević.

On je kazao da su se igrama ove sezone od talentovanih igrača istakli članovi nikšikog kluba Luka Đurović, Aleksa Ilić, Igor Čvorović i Miloš Vujović

„Pogotovo Ilić, koji je već igrač Budućnosti, koji je kvalitet pokazao u Balkanskoj ligi i bio jedan od naših glavnih igrača, a ima tek 18 godina. Očekujem Vasilija Baćovića i Mihaila Radunovića da se kroz crnogorsku ligu još više afirmišu i istaknu kandidaturu za dres mlade reprezentacije i Budućnosti u narednom periodu. Pomenuti košarkaši su igrači koji pokazuju veće domete“, rekao je Dubljević.

On smatra da je igranje regionalnih takmičenja značajno za crnogorske klubove i da čini prvi iskorak ka načemu ozbiljnom.

„Značajno je bilo učešće crnogorskih timova u regionalnim takmičenjima i podiglo je kvalitet crnogorske lige“, rekao je Dubljević.

Talentovani stručnjak je, komentarišući šanse kadetske reprezentacije na Evropskom prvenstvu, kazao da je ove godine drugačija selekcija od one koja je prošle godine izborila plasman u A diviziju.

„Imali smo prilike da na turniru u Konji, koje je nezvanično prvenstvo Evrope, igramo i gledamo selekcije koje će nam biti rivali na šampionatu. Gledajući kvalitet ekipa na tom prvenstvu moramo da kažemo da je opstanak ove godine priorirtet. Svi igrači su debitanti i EP će za njih biti nešto novo. Bio bi uspjeh da izborimo opstanak“, rekao je Dubljević.

Prema njegovim riječima, da bi ambicije na šamionatu bile mnogo veće da pravo nastupa ima prošlogodišnja generacija.

„Svi igrače koj smo kontaktirali će se odazvati. Imali smo problem sa Dinom Radončićem, koji je iz Barselone prešao u Real. On još nije odlučio za koga će da igra, za Srbiju ili Crnu Goru. Borili smo se za njega, ali teško ćemo uspjeti da ga dovedemo. Na njemu je da odluči. Ostali igrači iz inostranstva su potvrdili dolazak“, kazao je Dubljević.

Portal Analitika