Svijet

Crna kutija: Lubic ubrzavao dok je rušio avion

Podaci iz druge crne kutije nađene na mjestu pada aviona "Džermanvingsa" u francuskim Alpima potvrdili su da je kopilot namjerno oborio letjelicu.
Crna kutija: Lubic ubrzavao dok je rušio avion
Portal AnalitikaIzvor

Podaci pokazuju da je "konstantno ubrzavao, dok je avion išao ka planini".

Kako prenose agencije, snimač zvuka i drugi podaci iz crne kutije potvrdili su saznanja da je kopilot Andreas Lubic sačekao da pilot leta izađe iz kabine, zaključao vrata, a zatim namjerno usmjerio letjelicu ka planini i odveo sebe i još 149 ljudi u smrt.

"Prvo čitanje pokazuje da je pilot u kokpitu koristeći autopilot usmjerio letjelicu ka zemlji, oborio visinu, a zatim nekoliko puta tokom poniranja povećavao brzinu", saopštila je francuska Agencija za istragu avionskih nesreća EBA.

Druga crna kutija pronađena je juče, devet dana nakon pada "erbasa A320" u kom je stradalo 150 ljudi.

Njemački istražitelji su saopštili i da je Lubic na internetu istraživao temu samoubistva i čitao o različitim načinima na koje čovek može sam sebi da oduzme život, kao i da je istraživao bezbjednosne sisteme u kabinama komercijalnih letjelica.

"Sa jedne strane zanimale su ga metode liječenja, a sa druge načini na koje bi mogao da izvrši samoubistvo", naveo je portparol njemačkog tužilaštva.

Ranije je objavljeno da je Lubic koristio jake ljekove protiv anskioznosti, za koje ljekari smatraju da mogu da pojačaju želju za samoubistvom.

Istražitelji su ranije naveli da je Lubic imao psihičke probleme i samoubilačke misli.

Izvor: b92.net

Portal Analitika