Region

UN: Hrvatska da obezbijedi ćirilicu

Komitet UN za ljudska prava pozvao je Hrvatsku da obezbijedi nacionalnim manjinama pravo da koriste svoj jezik i pismo, naročito ćirilicu u Vukovaru.
UN: Hrvatska da obezbijedi ćirilicu
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju Komiteta UN o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj objavljenom na sajtu odbora, izražava se zabrinutost zbog činjenice da pripadnici nacionalnih manjina imaju probleme prilikom upotrebe maternjeg jezika, naročito ćiriličnog pisma i Hrvatska se poziva da preduzme mjere u cilju promovisanja međunacionalne tolerancije.

"Hrvatska bi trebalo da obezbjedi punu primenu prava na korišćenje manjinskih jezika i pisama u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim okvirima, sa posebnim naglaskom na upotrebu ćirilčnog pisma u Vukovaru i dotičnim opštinama", kaže se u izvještaju. 

Hrvatska država bi, kako se kaže, trebalo da preduzme dodatne mjere za promovisanje međunacionalne tolerancije u svom raznolikom društvu 

U izvještaju se takođe izražava zabrinutost zbog represivnog postupanja organa prema pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, naročito Romima. (B92)

Portal Analitika