Region

Novosti: Helikopter pao zbog nevremena

Tragedija vojnog helikoptera posljedica je lošeg vremena i velike želje da se pomogne, smatraju stručnjaci, pišu "Večernje novosti".
Novosti: Helikopter pao zbog nevremena
Portal AnalitikaIzvor

Oni su objasnili da general Diković nije bio u obavezi da izda naređenje za let.

Naređenje za polijetanje helikoptera Mi-17, koji se 13. marta srušio kod Surčina, nije izdao načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, niti je bio u obavezi to da učini.

Komandu za podizanje letjelice u hitnim slučajevima, prema vojnim propisima, mogu da izdaju i zapovjednici nižeg ranga. 

Njihova obaveza je u tom slučaju da o svom naređenju samo izvjeste prvog čovjeka Vojske. 

Dio izvještaja vojne komisije zadužene za ispitivanje okolnosti pada vojnog helikoptera kod Surčina, čije su pojedine detalje objavile "Novosti", ovako komentarišu piloti i stručnjaci za vazduhoplovstvo. 

Tragediji su, kako kažu, kumovali nepovoljni vremenski uslovi zajedno sa velikom motivacijom posade da izvrši zadatak i pomogne bebi čiji je život visio o koncu. 

"Načelnik Generalštaba nije u obavezi da odobri svaki let vojnih letjelica, objašnjava lanac donošenja odluka jedan od pilota VS. 

Umjesto njega, to mogu da učine komandant Ratnog vazduhoplovstva, njegov zamjenik, a u hitnim slučajevima i komandanti jedinica. To važi u urgentnim situacijama, kada nema vremena za gubljenje. 

Glavne razloge pada letjelice, prema sagovornicima "Novosti", ne treba tražiti u lancu komandovanja, već u spletu drugih okolnosti koje su dovele do nesreće. 

Zlatomir Grujić iz Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije, dugogodošnji pilot helikoptera, kaže da iskustvo pokazuje da je magla jedan od najvećih neprijatelja helikoptera. 

"Posada je željela najbolje, to je sigurno, ali ponekad su stvari nepredvidljive", objašnjava Grujić. 

"Uslovi za letjenje bili su izuzetno složeni. Ne zaboravimo da je bila noć, da su oblaci bili izuzetno niski, a da je posadi povjeren urgentan zadatak. Bez obzira na to, jasno je da je pilot Mehić bio izuzetno motivisan da izvrši postavljeni zadatak." 

Činjenicu da je pilot više puta pokušavao da se prizemlji na Aerodrom "Nikola Tesla", iako se pista nije vidjela u magli, Grujić objašnjava željom da se što brže pomogne detetu. 

Na ovaj zaključak ukazuje i letačko pravilo da pilot može da promeni cilj leta, ukoliko ne postoje uslovi na prvobitno planiranom mjestu slijetanja. 

Komisija koja je utvrđivala uzroke pada vojne letjelice zaključila je da je helikopter bio potpuno ispravan i spreman za let, kao i da je u tankovima bilo 650 litara goriva, što je dovoljno za sat i 15 minuta leta. (B92)

Portal Analitika