Društvo

KOMISIJA: Da li je francuski lovac presreo avion Montenegro Airlinesa?

Nacionalna komisija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova objavila je Izvještaj za 2014.godinu u kome se konstatuje da su tokom prošle godine komisiji prijavljena dva lakša slučaja ugrožavanja sigurnosti u obavljanju vazduhoplovnih operacija.
  KOMISIJA: Da li je francuski lovac presreo avion Montenegro Airlinesa?
Portal AnalitikaIzvor

„Prvi slučaj je bilo grubo prizemljenje pilota paraglajdera u tandemu sa putnikom pri čemu je došlo do lakših povreda putnika. Komisija je istoga dana sa pilotom paraglajdera izvršila informativni razgovor i prema viđenom stanju zaključila da se ne radi o “nesreći” ni o “ozbiljnoj nezgodi”, na način kako iste definiše Zakon o vazdušnom saobraćaju. Slučaj su procesuirali inspektori Agencije za civilno vazduhoplovstvo i preduzeli mjere prema pilotu paraglajdera koji je u tom momentu bio bez dozvole za obavljanje letova u tandemu. Drugi slučaj je bilo presretanje aviona Montenegro Airlines-a u vazdušnom prostoru Francuske, od strane francuskog ratnog vazduhoplovstva. U komunikaciji sa francuskom agencijom za istraživanje nezgoda u vazduhoplovstvu BEA, Komisija je došla do saznanja da taj slučaj kod njih nije evidentiran kao ugrožavanje sigurnosti vazdušnog saobraćaja, niti im je prijavljen“, navodi se u Izvještaju koji je juče usvojila Vlada, a koji je dostavljen Portalu Analitika.

U oba slučaja, Komisija je zaključila da se radi o manjim nezgodama i nije pokretana šira istraga. Slučajevi će biti uvršteni u bazu podataka i korišteni za kasnije analize.

Ozbiljna nezgoda: Slučaj „ozbiljne nezgode“ koja se dogodila krajem 2012. godine iznad Tivta, a koji se odnosi na bliski susret aviona Montenegro Airlines-a sa avionom generalne avijacije je istraživan u obimu koji je bio moguć.

„Sakupljeni su i proučeni materijali istrage koju su sproveli inspektori Agencije za civilno vazduhoplovstvo i trenutno se radi na uspostavljanju komunikacije sa Komisijom iz Srbije, kako bi se mogli obaviti informativni razgovor sa posadom aviona generalne avijacije koji je učestvovao u 7 nezgodi, a čiji su piloti državljani Srbije. U narednom periodu završetak ove istrage će biti prioritet u radu Komisije. Komisija je u protekloj godini uspostavila komunikaciju sa svim većim vazduhoplovnim subjektima u zemlji. Upoznala ih je sa postojanjem Komisije, obavezama vazduhoplovnih subjekata prema Komisiji i dogovorila načine komuniciranja. Naročito dobru komunikaciju Komisija ima sa Agencijom za civilno vazduhoplovstvo, zaključuje se u Izvještaju.

 P.Z.

Portal Analitika