Društvo

MPRR: Ekosistemski pristup poželjan za upravljanje u sektoru ribarstva

Ekosistemski pristup u sektoru ribarstva je poželjan za održivo upravljanje u tom sektoru i dio je Zajedničke ribarske politike EU, koji na putu evropskih integracija treba da počne primjenjivati i Crna Gora, ocijenila je generalna direktorka Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica otvarajući radionicu koja se na tu temu održala danas u Podgorici.
MPRR: Ekosistemski pristup poželjan za upravljanje u sektoru ribarstva
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Radionica "Crna Gora i ekosistemski pristup u ribarstvu i akvakulturi“ organizovana je uz podršku Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija FAO, s ciljem da se sa tim pristupom upoznaju predstavnici institucije koje su uključene u oblasti upravljanja ribarstvom u Crnoj Gori, stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Za uspješnu primjenu ekosistemskog pristupa u ribarstvu i akvakulturi potrebno je prilagoditi postojeći zakonodavni i institucionalni okvir sa međunarodnim odrednicama i preporukama“, kazala je Bosiljka Vuković-Simonović, nacionalna pravna konsultantkinja.

Ona preporučuje cjelokupno jačanje kapaciteta, znanja i finansijske podrške, sa posebnim fokusom na preduslove za sprovođenjeovog pristupa.

Glavne principe Ekosistemskog pristupa u ribarstvu i akvakulturi navela je FAO ekspertkinja Ariela D'Andrea, među kojima najvažniji podrazumijeva ograničavanje uticaja na ekosistem i biodiverzitet do nivoa prihvatljivosti. Naglasila je da je ekosistem funkcionalna jedinica koja obuhvata  kompleksno jedinstvo živih bića (biljaka, životinja i mikroorganizama) i sredine u kojoj oni žive, a da bi on dobro funkcionisao njegove geografske osnove treba da se podudaraju sa ekološki značajnim granicama.

Učesnici radionice su bili veoma zadovoljni održanim prezentacijama. Smatraju da su  obuhvatile sve sfere ribarstva, a i dobili su odgovore na mnoga pitanja koja se osim ekosistemskog pristupa tiču i ostalih problema u ovoj oblasti.

Portal Analitika