Politika

Medojević poručio Drobniču: EU da se angažuje u rješavanje sve dublje političke krize

Predsjednik Pokreta za promjene PzP i član predsjedništva Demokratskog fronta DF Nebojša Medojević informisao je ambasadora Evropske unije u Crnoj Gori Mitju Drobniča o, kako je naveo, dodatnoj eskalaciji političke krize u Crnoj Gori, nakon objavljivanja novih dokaza o zloupotrebama državnih resursa, političkoj korupciji, pritiscima, ucjenama i izbornim mahinacijama i krađama, koje se već godinama, organizovano, sistematski i sihronizovano realizuju od strane DPS i SDP.
Medojević poručio Drobniču: EU da se angažuje u rješavanje sve dublje političke krize
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Kao što znate, DF kao najsnažnija i najuticajnija opoziciona politička grupacija je već donosila niz odluka o političkoj reakciji na više puta dokazane protivustavne i nezakonite aktivnosti DPS i SDP , koje izborni porces čine nelegalnim, a vlasti formirane na osnovu pokradenih izbora i političke korupcije nelegitimnim. Tako smo poslije dokazane izborne krađe predsjedničkih izbora 2013. godine, donijeli odluku da organizujemo protest i bojkotujemo rad parlamenta, kako bi na taj način skrenuli pažnju i domaćoj, a posebno međunarodnoj javnosti, na notornu činjenicu, da su izbori u Crnoj Gori brutalno pokradeni od strane nedemokratskog totalitarnog režima. I tada smo se obratili Vama, sa nadom da će EU kao neposredni akter procesa pridruživanja Crne Gore EU, aktivno, pravoremeno i objektivno i nepristrasno, a sve u skladu sa vašim mandatom, podržati zahtjeve demokratskih struktura u Crnoj Gori (opozicije, NVO, slobodnih medija i dr.)  za poštovanjem Ustava i zakona i osnovnih demokratskih standarda i ispunjivanja političkih kriterijuma, na koje se Crna Gora obavezala Ugovorom o pridruživanju", navodi Medojević u pismu Drobniču.

Kako dodaje, DF je tada, u najboljoj vjeri, da treba dati svoj državnički doprinos političkoj stabilnosti i povratku povjerenja u izborni proces, prihvatio da se, pod određenim uslovima, privremeno vrati u Skupštinu.

"Nažalost, direktnom zaslugom SDP-a i Ranka Krivokapića, predsjednika Skupštine, koji je javno obećavao da će podržati opravdane zahtjeve DF, za utvrđivanje političke odgovornosti aktera afere Snimak, a u praksi bio glavna opstrukcija i onemogućio realizaciju prethodno postignutog Sporazuma o stvaranju uslova za rješavanje duboke političke krize u zemlji, danas se nalazimo u još težoj političkoj situaciji. Objavljivanje novih dokaza iz afere Snimak ukazuju na činjenicu da je i SDP, kao i DPS masovno zloupotrebljavao državne resurse i koristio iste mehanizme političke korupcije u toku izbornih kampanja, kao i DPS, pa su sada i jasniji razlozi zašto predstavnik SDP u Anketnom odboru oko afere Snimak, Mićo Orlandić nije podržao zaključke kojim se utvrđuje odgovornost aktera u aferi Snimak. Zbog takve opstrukcije SDP, Anketni odbor je morao da usvoji tzv. tehnički izvještaj i tako parlament nije ispunio svoju obavezu u okviru procesa pridruživanja", objašnjava Medojević.

Danas, navodi lider Pokret za promjene, ne postoji više nikakva sumnja, da DPS i SDP predstavljaju opstrukciju procesu povratka povjerenja u izborni proces i da se radi o neprijateljima demokratije koji, ni po koju cijenu, ne žele da omoguće slobodno izjašnjavanje građana i izbore bez zloupotreba resursa, korupcije, prijetnji i ucjena.

"Cijeneći Vaše napore da se obezbjede neophodni politički uslovi i ispune kriterijumi za nastavak procesa EU integracija, ja Vam se, kao Predsjednik PzP i član Predsjedništva obraćam sa molbom da se u ime EU, direktno uključite u rješavanje ovog veoma teškog i kompleksnog političkog problema, koji može dovesti do eskalacije krize i nestabilnosti u zemlji. Nadam se da je i EU sada jasno da ne postoje mininalni uslovi za održavanje fer, slobodnih i demokratskih izbora i da je postojeća nedemokratska totalitarna vlast ključni dio problema. PzP se i od ranije snažno zalagao za organizovanje protesta sa ciljem da se napravi  snažan demokratski pritisak na totalitarni režim koji krade izbore, kako bi formirali tehničku Prelaznu Vladu sastavljenu od svih parlamentarnih stranaka, a koja bi u kratkom vremenskom roku sprovela reforme izbornog sistema i bezbjednosnih službi i dogovorila mehanizme međusobne kontrole u cilju sprječavanja zloupotreba državnih institucija i resursa u izbornoj kampanji", poručio je Medojević.

Kako je dodao afera Snimak i izostanak političkog i sudskog epiloga je dokaz da aktuelna Vlada DPS i SDP nikada neće održati slobodne izbore, bez snažnog pritiska i iznutra i spolja, te da je Prelazna Vlada nužnost, ako želimo da povratimo izgubljeno povjerenje opozicije i građana u izborni proces.

"U cilju sprječavanja eskalacije političke krize i traženja prihvatljivih i poznatih demokratskih rješenja, cijenim da bi uloga EU mogla i morala biti mnogo direktnija, vidljivija i efikasnija, pa Vas pozivam da otvorimo dijalog oko mogućih metoda i modela angažovanja EU i političkih aktera u rješavanju sve dublje političke krize. Bez snažnijeg i direknijeg angažovanja EU, problem će, sasvim sigurno eskalirati (kao što se to već desilo u Albaniji i Makedoniji), jer su početne pozicije režima i DF dijametralno suprotstavljene i prostor za međusobni dijalog je odavno iscrpljen, a povjerenje izgubljeno", zaključio je lider PzP-a.

Foto: in4s.net

Portal Analitika